Изложба посветена на 50 години от паметните събития в Прага

15 Май

Чешкият център съвместно с Посолството на Чешката република в София и фестивалът Фотофабрика представят документална фотоизложба, свързана с потушаването на Революцията в Прага през 1968 г. Тази изложба идва като част от нашето закъсняло извинение за онези 33 български танка, взели участие в потушаването на Пражката пролет.

Цялостното въздействие на изложбата се допълва от специално побраната от Фотофабрика локация - бившото гарнизанно стреблище, днес Експозиция за национално помирение. Независимо, че е филиал  на Регионалния музей за история на София, пространството от години пустее, тъне в незаслужена забрава и е непознато за по-голяма част от публиката.  Настоящата изложба е пръв опит да бъде реабилитирана, наситена с ново съдържание и „върната” на обществото още една територия за памет и култура.

Изложбата 21 август 1968: Краят на Пражката пролет се открива на 15 май (вторник) от 18:00 ч. и  може да бъде разгледана до 15 юни в Експозицията за национално помирение (бул. „България“ 39, Южен парк 2, до хотел Хилтън) от вторник до неделя  между 10:00 – 18:00ч.

Колекцията представя исторически кадри от нощта на 20-и срещу 21 август 1968 г., когато пет страни от организацията на Варшавския договор нахлуват в Чехословакия с над 5 хиляди танка. България е една от първите държави, която се включва в „братската помощ срещу контрареволюцията“ и последна се извинява за своето участие в този срамен момент от европейската история.

Кураторката  Дана Киндрова е подбрала от фондове и лични фотоархиви предимно репортажни фотографии, запечатали онези моменти от августовския ден на 1968 г., когато пролетта свършва, за да започне нов политически сезон.

На същата тема е посветена и специалната прожекция на чешкия документален филм Братя отвъд гроба, последвана от дискусия, в която ще вземат участие кураторът на изложбата Дина Киндрова, режисьорът на филма Мартин Джазаири, Щепан Черноушек, Деян Кюранов, Стефан Иванов и Еми Барух. Събитието ще се състои на 16 май (сряда) от 18:30 ч. в  Чешкия център  (ул. „Г.С. Раковски” 100).

Филмът,  заснет през 2017 г.  разкрива съдбата на някогашните деца от Миловице-градче, в което по време на окупацията са настанени съветските войски, заедно със семействата им. Филмът задава въпроси и търси отговори днес от децата на някогашните офицери в Миловице .

Не пропускайте тези събития, които ще ви върнат 50 години назад, за да си спомним за Прага и края на нейната пролет!

Прилагаме допълнителна информация, подготвена от чешките партньори, както и подробности по темите и събитията, които можете да намерите и тук:

http://sofia.czechcentres.cz

https://www.fotofabrika.org

sofiahistorymuseum.bg

Петият фестивал Фотофабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 година и включва проекта: „Паметта на града - фотомаратон и изложба”, изпълняван с финансовата подкрепа на Столична община Програма Европа 2018.

Място на провеждане: София,undefined

Коментари

Още събития