OPERA OPEN 2017

От 10-ти юни до 29-ти юли 2017г. на Античен театър в Пловдив ще се проведе традиционния летен оперен фестивал OPERA OPEN  - единствената фестивала платформа в България, която е мултижанрова и е „отворена” за опера, балет, оперета, мюзикъл и модерен танц.

Тази година програмата е още по-амбициозна и мащабна – общо 11 продукции, от които 4 опери - 2 от тях премиерни, 2 балета – класически и съвременен, 3 концерта с виртуозни инструменталисти, мюзикъл и оперета.  Фестивалната програма е със силно международно участие, благодарение на подкрепата на Фондация „Пловдив 2019”. Ще бъдат реализирани две международни продукции - с балета на Македонската опера и балет, и първата постановка, плод на сътрудничеството на Опера Пловдив с Театро Реджио ди Парма и техния Верди Фестивал - "Силата на съдбата".

За да се потопи в атмосферата на Античен театър и да обсъди техническите аспекти на адаптацията, в Пловдив пристигна Стефано Пода - един водещите оперни режисьори в света. Неговата световна кариера наброява около сто произведения и редица записи на продукциите му на DVD и Blu-Ray, които се излъчват от водещи телевизионни канали.

Продукцията „Силата на съдбата” на Пода е представена на Верди фестивал на Театро Реджио Ди Парма през 2014 и сега водещият режисьор се завръща към заглавието като част от проекта за международно сътрудничество между фестивала OPERA OPEN и италинаския Верди фестивал в Парма.

 За предстоящата премиера в Пловдин на 15ти юли Стефано Пода споделя: „Радвам се, че мога да представя „Силата на съдбата“ - заглавие, което съм правил много пъти, в специалната обстановка на Пловдивския фестивал. Мисля, че Античният театър е точно мястото, в което може да се въплъти тази неповторима творба, нейният трагизъм, разбиран  в античен смисъл. За разлика от други опери на Верди, трагична не само в романтичен или шекспиров смисъл, а най-вече в античното, предкласическо схващане на този термин.”

Билети за фестивалната програма на OPERA OPEN на цени от 12 лв до 80 лв  се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.

OPERA OPEN е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата.

Програма OPERA OPEN 2017

10.06.

Откриване: ОРФЕЙ & ПАГАНИНИ

концерт-спектакъл със специалното участие на Марио Хосен, Quartetto di Arena di Verona и Никол Брандолино от Ла Скала

Виртуозният цигулар МАРИО ХОСЕН представя един концерт-спектакъл, който разглежда образите на Орфей и Паганини чрез мистичната роля на музиката. Музи, фурии и демони ще властват в Аничния театър, опиянени от музиката на Монтеверди, Глук, Офенбах и Паганини. Проектът обединява таланта на солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив с международната слава на специалните гости от оркестъра на АРЕНА ДИ ВЕРОНА , на енигматичния МИШЕЛ ДЕНЬОВ и изобретения от него кристален орган, на очарователното италинаско мецосопрано НИКОЛ БРАНДОЛИНО, солист на  Ла Скала, и диригента флейтист ЖАН ФЕРАНДИС.

17.06.

ТРАВИАТА – Верди – премиера

Драматичната съдба на „безпътната”  Виолета Валери оживява на Античния театър в един бляскав, но мрачен спектакъл на режисьора Нина Найденова. НАЙ-ГЛЕДАНАТА ОПЕРА В СВЕТА се поставя специално за сцената на Античния театър като превръща публиката в безмълвен наблюдател на трагичните опити на двама влюбени да се освободят от „златния затвор”  на обществените предразсъдъци.  За премиерния спектакъл в Пловдив пристигат солистите с международна кариера Иван Момиров и Марчин Брониковски, предвождани от маестро Иван Ангелов.

21.06.

ВЕЛИКИТЕ КЛАВИРНИ КОНЦЕРТИ

Световната топ пианистка ПЛАМЕНА МАНГОВА се завръща в България, за да представи два от най-великите клавирни концерти oт Гершуин и Григ на сцената на Античния театър. Носителката  на  втора награда на престижния конкурс "Кралица Елизабет”  концертира с водещи оркестри като Оркестъра на Френското радио, Националния оркестър на Белгия, Филхармонията на БиБиСи, Оркестъра на RAI, Московския симфоничен оркестър "Чайковски", Оркестъра на Санкт Петербург, Оркестъра на фестивала във Вербие и много други.  Работи с редица големи диригенти и води майсторски класове в Испания, ЮАР, Япония, България и Белгия.

24.06.

РОМЕО И ЖУЛИЕТА – Прокофиев

Танцов спектакъл на балет „Арабеск”

Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, се превръща в символ на първата голяма и неосъществима любов. Енигмата „Ромео и Жулиета” оживява със същата сила и в балетната музика на Сергей Прокофиев.  Балет „Арабеск” и оркестърът на Опера Пловдив я пренасят на Античния театър чрез един модерен танцов прочит на пиесата, в който авторският екип начело с хороеграфа Боряна Сечанова разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието. Диригент на спектакъла е изтъкнатият Никша Бареза (Хърватия).

6.07.

 ДОН КИХОТ –  Минкус - премиера

международна копродукция с Македонската опера и балет

Балетът “Дон Кихот” е завлядяваща история за вятърни мелници, идеалната жена, истинската любов и всичко между тях. От своето първо представяне през 1869 г. в Московския „Болшой театър“ досега произведението от Минкус е сред най-популярните образци на класическия танц. Тук диалогът между испанското народно танцово изкуство и класическата балетна техника достигат своеобразен апогей. Спектакълът на Македонската опера и балет пристига на Античния театър в цялото си великолепие, дело на постановъчен екип от Украйна.  Оркестърът на Опера Пловдив е дирижиран от Бисера Чадловска (Македония)

 8.07.

ЧИКАГО -  мюзикъл  от Фред Еб, Боб Фос и Джон Кандър,

Копродукция на Опера Пловдив и Държавен музикален театър „Стефан Македонски”

Историята за убийства, алчност, продажност, насилие, прелюбодеяние и предателство започва на 11 март 1924 г. когато е публикувана статията на Морийн Далас Уаткинс, репортер в „Чикаго трибюн” (Chicago Tribune) за извършено двойно убийство от една вариететна актриса. Оригиналът на мюзикъла е създаден през 1975 година от Боб Фос, считан за един от най-големите американски хореографи и режисьори, създател на филмите „Кабаре” и „Ах, този джаз  На Бродуей „Чикаго“ е игран 16 сезона, а Опера Пловдив откупи правата, за да го представи на Античния театър съвместно с Музикален театър „Стефан Македонски” под диригентството на Игор Богданов.

15.07.

 СИЛАТА НА СЪДБАТА – Дж. Верди - премиера

Постановка ТЕАТРО РЕДЖО ДИ ПАРМА – ВЕРДИ ФЕСТИВАЛ

Визуално предизвикателство за съвременния зрител и истински празник за почитателите на Верди е постановката на Театро Реджо Ди Парма, която след Верди Фестивал в Италия се адаптира специално за Антчиния театър от гениалния режисьор, художник и хореограф СТЕФАНО ПОДА. Несъмнено събитието на Opera Open 2017 е работата на един от водещите оперни режисьори в света с екипа на Опера Пловдив! Умелото му боравене с текстура, светлосенки, символи и формализирано движение превръщат една от най-трудните за изпълнение опери от Верди в истинска естетска наслада за сетивата. „Силата на съдбата” на Стефано Пода е един въздействащ спектакъл, спечелил сърцата на италианската критика, който се сбогува с традиционализма и чертае бъдещето взаимодействие между опера и публика. Диригент на спектакъла е маестро Диан Чобанов, Музикален директор на Опера Пловдив.

21.07.

ТУРАНДОТ – Дж. Пучини

Превърналата се в любимка на публиката на OPERA OPEN 2016, корейското сопрано ЛИЛА ЛИЙ, ще гостува отново в спектакъл „Турандот”.  Азиатската изпълнителка покори Античния театър със своята артистична интерпретация на образа на жестоката китайска принцеса и с перфектните си вокални качества. Оперната звезда, която през 2017  е Тоска в операта във Верона, отново ще застане на сцената с КАМЕН ЧАНЕВ, който през лятото за пореден път ще изълнява Калаф в Берлинската опера.

23.07.

ЗВУКЪТ НА СТРАДИВАРИУС

За първи път на Античния театър в Пловдив едновременно ще свирят 12 безценни инструмента от епохата на СТРАДИВАРИУС.  Концертът на  Камерата Страдивариус Oркестър ( Холандия), предвождан от виртуоза Разван Стойка, ще е музикално събитие без аналог, което ще бъде и сериозно изпитание за охраняващите екипи и застрахователните компании на инструментите, чиято стойност в милиони евро се пази в тайна.  Изтъкнатите музиканти ще бъдат дирижирани от Диан Чобанов, а сопраните Вера Гиргинова, Станислава Иванова, Евгения Ралчева и Марияна Панова ще допълнят уникалния звук на едни от най-качествените струнни инструменти в света.

26.07.

 VIVA L’OPERETTA

Празнична Гала вечер с искрящо шамшанско, салонни танци, искрящ хумор и завладяващи мелодии от царете на оперетата Щраус, Лехар и Калман.  Публиката ще се наслади на изпълнения директно „от извора”-  столиците на оперетата Виена и Будапеща.  На Античния театър пристигат Бетина Швайгер и Микаел Хавличек – солисти на ФОЛКСОПЕР ВИЕНА , и Карой Пелер и Силви Сенди – солисти на ОПЕРЕТНИЯ ТЕАТЪР В БЪДАПЕЩА, за да представят най-известните оперетни класики със солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив с диригент Константин Добройков.

29.07.

АИДА – Дж. Верди

По традиция OPERA OPEN се закрива с гостуване на звезден изпълнител в емблематичната вердиева опера „Аида”. След Хуи Хе, Ана Лукреция Гарсия и Алберто Газале от Арена Ди Верона в три поредни години, през 2017 публиката ще се наслади на участието на дългогодишната солистка на Виенската щатсопера – НАДЯ КРЪСТЕВА. Българското мецосопрано със световна слава дебютира в ролята на Амнерис в миланската Ла Скала през 2013, а по-късно изпълнява ролята на съперницата на Аида и в Берлинската Държавна опера. В ролите на влюбените Аида и Радамес публиката ще види ТАНЯ ИВАНОВА и КАМЕН ЧАНЕВ, които си партнират и в живота. По традицията на големите открити сцени като Арена Ди Верона, публиката озарява Античния театър със запалени свещи в най-драматичните моменти в „Аида”.

Коментари

Още новини