Екологични инициативи през месец април

Пролетта е сезонът на пролетното почистване, когато малко или много темата за опазването на околната среда излиза на дневен ред. Хората си припомнят, че всяка малка екологична инициатива е една стъпка за човечеството към опазването и подобряването на заобикалящата ни среда.

През месец април всеки може да допринесе с минимални усилия за добри каузи. Ето и някои от тях:

- 14.04.2018 г. – „Капачки за бъдеще“ – благотворителната инициатива се провежда за втори път след успешното първо издание през 2017 г. Този път организаторите събират капачки за кувиоз за недоносени деца за болницата в град Чирпан. За повече информация посетете фейсбук страницата на организаторите.

- 15.04.2018 г. – „Пролетно почистване на парк „Въртопо“ в София“ – доброволците, които поддържат парка, подкрепяни от община „Младост“, приканват съгражданите си да се включат в организираното почистване от боклуци около основните пътеки на парка. Той се намира към края на ж.к. „Младост“ и заема общирна територия с множество разнообразни растителни и животински видове. За повече информация посетете фейсбук страницата на събитието.

- 17.04.2018 г. – благотворителна прожекция на документалния филм „Лицата на Витоша“ в Дома на киното. Филмът е дело на любители планинари, които искат да заразят все повече хора с любовта си към планината и планинарството. С продажбата на билетите ще се подпомогнат организации, които имат за цел да насърчават и развиват планинарството в младите хора. За повече информация вижте тук.

- интерактивен проект на Столична община – сайтът https://waste.sofia.bg/.  В него е поместена полезна информация относно рециклирането на отпадъци от домакинствата и как най-лесно те могат да бъдат вкарани отново в производството. На сайта гражданите могат да намерят информация за това къде и кога се събират опасни и рециклируеми отпадъци за всеки район на столицата, също и какво можем и не можем да рециклираме и изхвърляме в общия боклук.

- силата на добрия пример – да не изхвърляме безразборно боклука си, а само на предназначените за това места; старите дрехи могат да бъдат предавани в специалните контейнери на БЧК; можем да използваме хартиени или платнени торби, бутилки за многократна употреба и да се откажем от пластмасовите сламки...

Всеки може да намери своя начин да допринесе за опазването природата на България по-чиста повече време!

Още новини