Национален конкурс за хумористичен фолклор

По традиция в дните около голяма богородица /по стар стил / честваме празника на град Килифарево, който се намира в Северна България, област и община Велико Търново. Селището е с утвърдено име на балканската и европейска карта, когато преди 650 години лично Константинополският патриарх го дава като ориентир, в сътвореното от него житие на Теодосий Търновски.

Връщайки се назад през вековете, ние сме горди, че Килифарево носи историческите маркери на ключови моменти в историята ни още от времето на второто българско царство. В местността градът е била разположена една от крепостите на Асеневци, контролираща старопланинския проход „Хаинбоаз”. Тук цар Иван Александър предоставя на Теодосий Търновски една от крепостите охраняващи прохода и същият основава школа, която е известна като „Школата на Теодосий Търновски”. При падане на България под турско робство крепостта-манастир е обсадена, превзета и опожарена. В последствие на това място е възникнал сегашният Килифаревски манастир. Заедно с книжовната школа имат всепризнато влияние за формиране на средновековната българска и европейска култура, науки, изкуства.

Във великата Килифаревска лавра се подготвят за мисията си двама всепризнати и тачени православни светителя – Свети Евтимий патриарх Търновски и Киприян - митрополит Московски.

През 2018 г. празникът на града ще се проведе на 25 август.

Елемент от празничната програма на града е Третият национален конкурс за хумористичен фолклор.

„УСУКАНО ПО КИЛИФАРСКИ”

/25  АВГУСТ/

Гайтанджийството е един от най-добре развитите занаяти в Килифарево. Произведените тук гайтани са еталон за най-високо качество в продължение на три века на територията на три континента. Заради тънкото и равно пресукване на гайтаните, се появява и прочутият израз „Усукано по килифарски” – критерий за продукция с добро качество.

ЦЕЛ НА ФОЛКЛОРНИЯ КОНКУРС:

  1. Популяризиране, запазване и обогатяване на българската национална култура и традициите на българина, чрез песните, танците, обичаите и речевия фолклор.
  2. Даване възможност за изява на млади изпълнители и издирване на нови, неизвестни хумористични песни, танци, обичаи и речеви фолклор.
  3. Утвърждаване на фолклорния конкурс като значимо събитие в културния календар на община Велико Търново.

УЧАСТНИЦИ:

  1. Право на участие имат непрофесионални колективи и индивидуални изпълнители за автентичен и обработен фолклор - певчески групи, хорове, състави, ансамбли, танцови състави, клубове за народни танци, разказвачи и др.
  2. Всеки кандидат попълва заявка за участие по образец до 15.08.2018 г.
  3. Редът за участие се определя от организаторите. В срок до 20.08.2018 г. ще бъде предоставена информация за деня и часа на участието на посочен пощенски, е-mail адрес или телефон в заявката.

ФИНАНСИРАНЕ:

  1. Разходите по пребиваването на колективите и придружаващите ги лица за транспорт, нощувки, храна и командировъчни са за сметка на участниците.
  2. Такса за участие не се заплаща.

НАГРАДЕН ФОНД:

 – СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА КМЕТА НА ГР. КИЛИФАРЕВО ЗА ЦЯЛОСТНО ПРЕДСТАВЯНЕ - 100 ЛЕВА;

  – ЛАУРЕАТИ ПО ЖАНРОВЕ – ДИПЛОМ, ПЛАКЕТ И ПАРИЧНА ПРЕМИЯ;

 – ВСИЧКИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ПОЛУЧАВАТ ГРАМОТА ЗА УЧАСТИЕ.

ЗА КОНТАКТИ И ЗАЯВКИ:

5050 ГР. КИЛИФАРЕВО

 НЧ „НАПРЕДЪК 1884”, ПЛ. „БЪЛГАРИЯ” № 4

GSM: 0878142452 - МАРИЯНА ИВАНОВА – читалищен секретар

E-mail: napredak_kilifarevo@abv.bg

Коментари

Още новини