Пети международен клавирен конкурс "Андрей Стоянов"

През 2018 година, за пети пореден път, читалището, носещо името на пианиста, педагога, композитора, философа, музикалния критик и теоретик АНДРЕЙ СТОЯНОВ, организира конкурс за пианисти-любители.

Щастливи сме, че всяко следващо издание, популяризира неотменно творческото дело на Андрей Стоянов и запознава поколения пианисти не само от България, но и от Германия, Кипър, Румъния, Турция и др. с неговото композиторско наследство. И тази година ще свържем юбилеите на гениални творци като Дебюси и Шуберт, като поканим участниците да включат в свободната си програма техни пиеси, за които ще се присъдят специални награди. Успешно се оказа и наличието в програмата на състезание за клавирни ансамбли, което ще продължи и занапред. Така на дело се осъществява съкровената идея на патрона на конкурса, който е мечтаел чрез средствата на музиката да постигне общо братство и човеколюбие.

Ще опитаме да продължим да присъждаме съществуващата от 2016г. награда “Виена”, която дава възможност на отличените с нея да изнесат концерт в един от музикалните центрове на света, запознавайки се с невероятното му културно наследство

Надяваме се заедно да успеем да подобрим организацията на всички нива, за да привлечем все повече пианисти, за които музиката е не просто развлечение, а начин да се обогатят духовно в свят, който в последните години за съжаление е доминиран от материалното.

Задачата на журито е да подкрепи и насърчи младите таланти чрез предизвикателството на конкурса, като отличи най-добрите участници в него. И с това да осъществи веруюто на академик Андрей Стоянов да мотивира тези които въодушевено, емоционално и дълбоко преживяват на сцената нашето прекрасно изкуство—музиката.

Документите могат да се подадат до 12 ноември 2018 г. в НЧ „А. Стоянов “, ул. „Искър” 62, София, или дистанционно чрез специално качения на сайта на читалището Формуляр - http://nchstoianov.com/

Снимка: pexels.com

Коментари