Премиера на "Арсеник и стари дантели"

12 ДЕК

АРСЕНИК И СТАРИ ДАНТЕЛИ

ОТ

                      ДЖОУЗЕФ КЕСЪЛРИНГ                       

превод ЗДРАВКО МИТКОВ

постановка

БОРИСЛАВ ЧАКРИНОВ (гост)

сценография и костюми НИНА ПАШОВА

Сюжетът на комедията „АРСЕНИК И СТАРИ ДАНТЕЛИ” ни среща с известния театрален критик и страстен противник на брака - Мортимър Брустър, който не може да устои на чара на красивата Илейн и... предлага брак. Но неочаквано откритие му отнема насладата от медения месец. В старата ракла, в дома на неговите лели – Аби и Марта, чиято богоугодна благотворителност е добре позната из целия град, Мортимър открива труп. Не „труп”, а „трупове” – оказва се, че това е 12-тата им жертва. С идеята да „облекчат  живота им”, Аби и Марта черпели самотни хора, които приютявали в техния пансион, с чаша от позабравеното Бъзово вино, но... придружено с лъжичка арсеник, половин лъжичка стрихнин и щипка цианит. Вече почерпените господа закопавали в мазето, където и в този момент братът на Мортимър – Теди „копаел поредния шлюз на Панамския канал”. Фактът, че той смята себе си за президента Теди Рузвелт се допълва с появата на още по-безумния им трети брат - Джонатан, с явни маниакални наклонности.

В криминалната пародия, която вече 77 години не слиза от световните сцени, са замесени актьорите: Гергана Данданова, Радосвета Василева, Асен Кобиларов, Тигран Торосян,

Елена Иванова, Вселин Ранков, Мирослав Пашов, Милен Миланов, Александър Дойнов, Луизабел Николова, Симеон Дамянов, Иван Налбатанов, Йордан Алексиев и Калин Иванов.

Има автори, чието име шества по света с едно единствено произведение. Такъв е случаят с Джоузеф Кесълринг и неговата пиеса „АРСЕНИК И СТАРИ ДАНТЕЛИ”, играна 1444 пъти след премиерата й на Бродуей  през 1941 година. От тогава до днес пиесата не слиза от световните сцени.

Любопитен факт е, че един от най-шумните случаи в криминалистиката вдъхновява Джоузеф Кесълринг за написването на „АРСЕНИК И СТАРИ ДАНТЕЛИ”. По-късно случайността подхвърля  неговия сценарий в ръцете на съпругата на популярен по това време продуцент и тя толкова се забавлява, че мъжът й помага на драматурга да реализира пиесата си.

През последните години се чуха немалко хули, изречени от театрални пуритани и сноби, по отношение на Нейно Величество Комедията. Много често до думата „Комедия” се мъдрят незаслужено епитети като „пошла” и „елементарна”. Намирам, че ако беше вярно, то Комедията не би родила едни от най-великите артисти на нащето време – Чарли Чаплин, Луи дьо Финес, Калоянчев...

Пиесата „Арсеник и стари дантели” отдавна се е превърнала в това, което наричаме „класика в жанра”. Написана като пародия на „сериозния” театър, тя вече десетилетия не слиза от родните и световните сцени, с единствената задача – да забавлява. Изпълнена от бляскавата трупа на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”, твърдо вярвям, че „Арсеник и стари дантели” ще се превърне в едно изискано забавление.

Приятно гледане!

Премиерните спектакли на „АРСЕНИК И СТАРИ ДАНТЕЛИ” са на 12 и 13 декември в Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”.

Място на провеждане: ул. „Георги С. Раковски“ 98, 1000 Център

Коментари