"Малката кибритопродавачка" в Театър 199

15 ДЕК

МАЛКАТА КИБРИТОПРОДАВАЧКА

по ХАНС КРИСТИАН АНДЕРСЕН

адаптация и постановка

АННА-ВАЛЕРИЯ ГОСТАНЯН

сценография и костюми

НАТАЛИЯ ГОЧЕВА

музика

ПЛАМЕН ПЕТКОВ

художествен консулнтант

КАТЯ ПЕТРОВА

Действащите лица – 

Уличният артист, 

Малката кибритопродавачка,

Жената в бяло,

Снежният човек,

Кучето,

Забързаните хора и

Бабата

се изпълняват от:

АНГЕЛ КАЛЕВ

ВЕЛИСЛАВА МАРИНКОВА

ЕВГЕНИЯ АНГЕЛОВА и

ЛЮБОМИР ЖЕЛЕВ

ХАНС КРИСТИАН АНДЕРСЕН е датски писател и поет, роден на 2 април 1805 г. в Одензе. Баща му е бил обущар, а майка му - перачка. Андерсен искал да стане оперен певец и затова през 1819 г. заминава за Копенхаген. Гласът му обаче бил слаб и е приет да учи танци в Кралския театър, но скоро започва да пише и това се превръща в негова съдба. Авторът издава редица успешни романи и пътеписи. Известността, която придобива в родината си, му дава възможност да пътува. Посещава Германия, Англия, Франция, Щвейцария, Италия, Малта и Гърция, като стига до Цариград. Връща се по Черно море и Дунав. Навсякъде е приеман с внимание от най-бележитите си съвременници – Хайне, Юго, Балзак, бащата на Дюма, Дикенс, композитора Роберт Шуман. Андерсен умира на 4 август 1875 г. край Копенхаген, като името му вече е известно по цял свят. От 1835 до 1872 г. той е създал над 150 приказки и разкази, преведени на 125 езика. С творчеството си Андерсен донася голяма слава на своята страна. Затова в негова чест в столицата на Дания е издигнат паметник, превърнал се в символ на Копенхаген - бронзова фигура на малката русалка.

АННА-ВАЛЕРИЯ ГОСТАНЯН В 199

Едно момиче, мъничко на ръст, с големи очи, изпълнени с почуда за хората и за света. Очи, в които плуват снежинки и звезди, тежки колкото детински сълзи. Но очи след миг щастливи като светулки игриви… Такава е нашата кибритопродавчка. Таква е и актрисата Анна-Валерия, която прави режисьорския си дебют с тази приказна пиеса. Миньонче с големи и любопитни очи, тя е млад човек с огромна смелост и воля. И въображение – ярко, необичайно, истински модерно!

Ани, пожелаваме ти щастливо бъдеще в поставянето на красиви, тъжни и радостни разкази за кукли и човеци, изпълнени със смях, с драматизъм и с дълбока обич, пленителни и все така вълшебни.

Разбира се, като всяко прохождане, първите стъпки в режисурата са безкрайно трудни, ако до теб няма скъпи хора, които да обичаш и на които да разчиташ и да имаш пълно доверие. В случая това са Евгения Ангелова, Любомир Желев, Велислава Маринкова и Ангел Калев. Актьори с яки гърбини, способни да полетят във висините и да се спуснат дълбоко в недрата на сценичното изкуство.  

В случая летвата е вдигната толкова високо и благодарение на таланта и вдъхновяващото присъствие на сценографа Наталия Гочева, композитора Пламен Петков и на преподавателите на Ани Гостанян – Димитър Димитров и проф. Слави Маленов.

Андрей Филипов

те представления на „Малката кибритопродавачка“ са на 29-и декември, 12-и и 25-и януари.

Място на провеждане: ул. „Славянска“ 8, 1000 Old City Center

Коментари

Още събития