„Шахнаме: Сказание за Зал“ в Театър "Азарян"

7 ОКТ

На 7 и 8 октомври от 19:00 ч. на сцената на театър „Азарян“ ще се играе спектакълът „Шахнаме: Сказание за Зал“ по поемата на един от най-именитите и велики персийски поети -  Фердоуси

Спектакълът, в който са комбинирани драма, танц и музика на живо, е вдъхновен от епоса Шах-наме или „Книга на царете” (1010г.) от Абу ал_Касим Фердоуси и е в списъка на ЮНЕСКО за „Шедьоври в устното и нематериално наследство на човечеството“. Текстът, писан, във време на арабска инвазия, в продължение на 35 години, разказва историята на древна Персия и изиграва изключителна роля за запазването на персийския език, религия и фолклор.

Спектакълът повдига въпроси, актуални и днес: за любовта, човечността, истината, както и за достойнството, властта и отговорността да управляваш. На сцената оживява   една от най-емблематичните любовни истории от епоса, в която  принц Зал отхвърлен от бащата си, отгледан от митичната птица, по-късно реабилитиран се влюбва в индийска принцеса и е принуден да се бори за любовта си като преодолява политически препятствия.

„Историите в „Шахнаме”, според Фердоуси, са средство за нас да откриваме общочовешките ценности и посланията в тях са само семена за общуване, които имат нужда да бъдат култивирани”.

В представлението участват различни поколения артисти: Добрин Досев, Велислав Павлов, Жана Рашева, Севар Иванов, Васил Ряхов, Ралица Стоянова, Росен Михайлов, както и алумни и студенти от НБУ. Превод: Йордан Милев, Режисьор и сценична версия:  Елена Панайотова, Сценограф: Юлиян Табаков, композитор: Николай Иванов (група ОМ), хореограф Росен Михайлов, музикант на живо: Марина Великова. Фотограф: Иван Дончев

Спектакълът отбеляза две големи годишнини, свързани с иранската култура, които се празнуват през 2020 година - 1010 години от създаването на персийския епос „Шахнаме“ и 1000 от смъртта на неговия автор.

„Шахнаме: Сказание за Зал“ е реализирана с помощта на Министерство на културата, Столична Община, Индологическа фондация „Изток-Запад“, Фонд за стратегическо развитие към НБУ и фондация „Етюд“.

Постановката получи номинация за режисьора Елена Панайотова за наградата на Столична община „ярки постижения в областта на културата“ за 2021 г.

КОГА:

 7 октомври, четвъртък от 19:00 ч.

 8 октомври, петък от 19:00 ч.

КЪДЕ:

Театър „Азарян“

Адрес: София, НДК

Билети:

На касата на театъра или

Онлайн:

за 7 октомври: https://bit.ly/3kHzx9E

за 8 октомври: https://bit.ly/3jv4Mpl

Снимка: Иван Дончев

Място на провеждане: 1463 Ндк, София

Коментари