София Хартиен АртФест

3 Май

От 3 май до 30 ноември "София Хартиен АртФест" ще представи най-доброто от хартиеното изкуство. 12-ото издание на фестивала е под надслов „Нови хоризонти“. Проектът на фондация "Аматерас" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Програмата е с хибридно съдържание – реално и виртуално, включващо изложби, онлайн дискусия, уъркшопове, онлайн лектория, състезание за юноши, представяне на книга, прожекция на документален филм и пътуващи експозиции. 13-те изложби ще представят няколко важни раздела – Биенале за хартиено изкуство, ретроспекция на АМАТЕРАС годишен конкурс/изложба за хартиено изкуство, самостоятелни изложби на наградени автори, двустранни и виртуални изложби.

Съпътстващите събития са много важна част от програмата. Лекторията "Динамика в изкуствата" се явява съществена образователна платформа в сферата на визуалните изкуства. Дискусията за "Ролята на новите технологии в хартиеното изкуство" е от голямо значение за развитието на този раздел в съвременното изкуство, характерен със своята материалност. Различните работилници дават възможност на деца, професионалисти и  любители на визуалните изкуства да се запознаят по-дълбоко с определени технологии и възможни начини на интерпретации чрез хартията.

Фестивалът остава верен на почитта си към красивото и екологично изкуство, което е негова отличителна характеристика, но навлиза и в сериозен дебат за новите технологии, които го надграждат и му дават по-широк обхват на взаимодействие с различните публики.

Акценти в програмата: "АРТКНИГА" в Регионален исторически музей – София (РИМ – София); Международен конкурс "Аматерас" и "Градски структури" на Естер Борнемиса – НДК; Биенале за хартиено изкуство – Триъгълна кула на Сердика, РИМ – София, Галерия "Сан Стефано"; "Японско хартиено изкуство" – Галерия "МАЗДА", Галерия "Финес"; "Обектът" – виртуален проект; самостоятелен проект в галерия "Контраст" на Валентин Бакърджиев; Изложба "Щрайх" в Градската галерия на Созопол и в две локации в Брюксел; дискусия за "Динамиката в  изкуството"; лектория; работилници; представяне на книга за съвременната скулптура и др.

"АРТКНИГА" НА "СОФИЯ ХАРТИЕН АРТФЕСТ 2022"

3 май – 31 май

Регионален исторически музей – София

Откриване: 3 май,18:00 часа, Регионален исторически музей – София

"Сохия Фартиен АртФест" за трети път представя като част от Биенале за хартиено изкуство изложбата "АртКнига". В историята на СХАФ тази изложба е показвана само два пъти – в Централната сграда на Регионален исторически музей – София (2015) и в Национален исторически музей (2013). Това е рядък формат в хартиеното изкуство, свързан с колекционерски издания, които често надскачат представата за книга и навлизат в територията на обекти с елементи от книгата, като присъствие на типография, калиграфия или използване на материал от стари книги.

Селекцията с 32-ма автори от 14 държави ще представи различни тенденции в това изкуство. Сред утвърдените автори в този раздел са: Вилхелм Шрам – Австрия, Жозефин Таберт и Юта Бард – Германия, Лаура Бехар – Израел, Герда Рицман – Швейцария, Кенджи Сато – Япония, Маня Вапцарова и Веска Абад – България, София Нордман – Аржентина, Елиана Анхина – Бразилия и др.

Програмата включва представяне на авторите в социалните мрежи и уъркшоп за деца на 1 юни в централната сграда на РИМ – София  с тема арткнига.

Подробна информация на: www.amateras.eu

 

Място на провеждане: София център, София

Коментари

Още събития