Изложба за Независимостта на България

На 20 септември  2018 г.  в 11:00 ч в централното фоайе на Националния исторически музей  ще бъде открита изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнина от провъзгласяване на Независимостта на България. Съорганизатори са Националният исторически музей и Държавната агенция „Архиви“, със съдействието на Националната галерия.

На снимката: Част от изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнина от провъзгласяване на Независимостта на България.

В изложбата ще бъдат експонирани проектите и оригиналът на изключително рядко показвания  „Манифест”, с който княз Фердинанд І провъзгласява във Велико Търново през 1908 г. Княжество България за независимо Царство, великолепно изработен от Харалампи Тачев.

Посетителите ще бъдат впечатлени от богато орнаментирания сребърен тубус и от резбованото дървено ковчеже с метален обков, в които се съхранява документа.

Втори  акцент в изложбата е Сребърната конституция на Българското царство от 1911 г., наречена така заради сребърния й обков.

Чрез дигитални изображения всеки може да се запознае по-подробно с част от съдържанието на важни документи, показани в изложбата.

Посетителите за пръв път ще могат да се запознаят с оригинални документи, свързани с подготовката, обявяването и защитата на Независимостта.

Сред тях са: Българо-турският протокол от 1909 г. за признаване  на Независимостта на България от Османската империя, Договорът  между България и Компанията на Източните железници от същата година, Конвенцията за предоставяне на заем от Русия на България, шифровани телеграми от българското правителство до дипломатическите ни представители  в чужбина.

Изящни по своята изработка са представените експонати: диплом на княз Фердинанд І като покровител на Балканското изложение в Лондон през 1907 г., фотоалбум, подарен на княз Фердинанд І от Софийското градско общинско управление по повод 20-годишнината от възшествието му на българския престол, „Поздравителен адрес“ до княгиня Елеонора по случай провъзгласяването й за почетен председател на Софийското благотворително дружество „Милосърдие“ от март 1908 г. и др.

Показани са портрети  на цар Фердинанд І, на Александър Малинов, на министри от кабинета на Демократическата партия, малкото огърлие на ордена „Светите равноапостоли Кирил и Методий“, възпоменателни кръстове и златни монети, отсечени по случай провъзгласяване на Независимостта на България.

Специални гости на събитието ще бъдат музикантите от Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част, които ще изпълнят военни маршове.

Коментари

Още новини