Седмица на бащата 2019

СЕДМИЦА НА БАЩАТА 2019 (11 – 17 ноември):

ИСТИНСКИЯТ МЪЖ НЕ ОБИЧА ДА ГОВОРИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!

Под това мото между 11 и 17 ноември в цяла България ще се проведе “Седмица на бащата” 2019, посветена на четенето с татко или друг важен за децата мъж.

За 6-та поредна година втората седмица на ноември повдига темата за активното бащинство и предлага стотици възможности децата, бащите и майките да прекарат заедно повече хубаво време. Традиционно, в Седмицата на бащата се включват над 100 организации, свързани с детското отглеждане и образование: детски ясли и градини, училища, музеи и театри, детски центрове и програми.

Тази година Седмицата на бащата отново ще бъде забавна! Защото животът е много по-весел, когато споделяш книга със своето дете - неусетно, вие ставате по-близки, говорите си и се смеете заедно. Не просто четем на децата си. Четем заедно с тях.

Отправяме послание за истинската връзка между децата и техните родители чрез четенето заедно. Да четеш заедно със своето дете му вдъхва самоувереност, помагайки му да се справи в трудни ситуации (дори и страшните истории помагат!), сближава те с него по неповторим начин (кой не помни приспиването с приказки?!) и започва големия разговор за ценностите и важните неща в живота.

Ако работите в училище, детска градина, библиотека, читалище или книжарница, или друго подходящо пространство, можете да поканите татковци или други важни за децата мъже да им прочетат избрана приказка или от някоя любима детска книжка.

Разбира се, дейностите не се ограничават само до четене – можете да направите всичко, което ви се струва подходящо за отбелязване на Седмицата на бащата. Ето още няколко конкретни идеи:

В КВАРТАЛА, НАСЕЛЕНОТО МЯСТО И ОБЩНОСТТА

 • Спортни или други състезания за бащи (дядовци, чичовци, батковци) и деца – футболен мач, състезания с велосипеди, рикши, дърпане на въже, игра на „Сляпа баба”, скачане в чувал, надбягване на един крак и др.
 • Дейности сред природата – излет, екскурзия, разходка в парка, пикник, велопоход.
 • Работилници с деца и бащи за изработване на полезни предмети – напр. къщички и хранилки за птици (актуално за зимния сезон), табелки с информация за населеното място, разкрасяване на квартала.
 • Концерт с участие на деца и бащи, дядовци, вуйчовци, батковци и т.н.
 • Съвместна инициатива на бащи и деца/младежи, която да е от полза на местната общност – за засаждане на дръвчета, поправяне на пейки, катерушки, боядисване на огради, почистване на обществено място и др.
 • Игри „Смяна на местата” – ролеви игри за майки и бащи, като жури са самите деца.
 • Фейсбук-акция – публикуване и споделяне на снимки, видео, послания, картички, илюстриращи важната роля на бащата при отглеждането на детето (моля, уведомявайте ни за фейсбук активностите си на фейсбук страницата ни MenCare (Да бъдеш Баща)

В ЦЕНТРОВЕ И КЛУБОВЕ

 • Вътрешни дискусии за ролята на бащата в живота на децата с участници мъже и жени, представители на клуба, центъра или медиатори.
 • Организиране на дискусии, на които мъжете да обсъдят важни за тях теми, проблеми и предложения за по-активното им включване в живота на децата.

В УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ

 • Организиране на „Четене с татко“ (или пък дядо, вуйчо, чичо или друг важен за децата мъж) – покана бащите да прочетат от своя любима книга или приказка. Може да организирате и конкурс за най-изразително чететене.
 • Участие на бащи в час на класа – в часа те могат да разкажат за своите професии (пожарникари, полицаи, лекари и др.), хоби или да поговорят с децата за важни неща от живота.
 • Участие на бащи в конкретни часове – математика, спорт, труд и техника и др.
 • Организиране на конкурси за разкази, рисунки и есета на тема „Да бъдеш Баща” – в журито могат да бъдат бащи, деца или бащи и деца заедно
 • Изложба „Суперсилата на татко“ – по време на Седмицата децата рисуват таткото или друг значим мъж, като на рисунката изобразяват нещо, в което смятат, че съответният мъж е изключително добър – това, което е неговата „суперсила“. В края на Седмицата децата канят мъжете да разгледат изложбата и да се познаят на рисунките.
 • Дискусия „Силата на истинския мъж“ - Учениците от прогимназиален и гимназиален етап могат да подготвят и проведат дискусия за силата на мъжа (Истинският мъж владее  силата, не насилието) , като поканят бащи и други значими за тях мъже (треньори, учители-мъже, дядовци, вуйчовци и др.). Акцентите в дискусията могат да препращат към силата, необходима в спорта (физическа сила, но и сила на духа, сила на характера; спортсменството като сила),:   силата да се грижиш за някого (дете или любим човек), силата да вдъхновяваш с пример; силата да бъдеш човек (мъжете също плачат); силата да запазиш самообладание и да не отвърнеш на удара, на обидата, на грубата реплика или на гневния коментар; силата да простиш и да поемеш отговорност за собствените си реакции. Учениците и техните бащи или важните за тях мъже могат предварително да подготвят плакати с послания за истинската сила на мъжа (например: Силата не е в юмрука, сила е да овладееш гнева. Силата да се владееш е много по-голяма от силата да удариш.), които да покажат по време на дискусионната среща.
 • Есе на тема „Силата на истинския мъж“ – Отново подходящо за по-големи деца, или защо не направо за родители? От незапомнени времена сме свикнали си мислим, че мъжете са носителите на силата в едно семейство. Вече обаче знаем, че майката и таткото имат различни роли, значи и различни силни страни, с които могат да подкрепят децата. Пишете свободно, бъдете себе си, вижте какво е за вас силата на истинския мъж и го споделете.

В ЕКИПА НА ВАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ

 • Официално присъединяване в националната кампанията „Да бъдеш Баща” Можете да се присъедините на сайта ни http://mencare.bg/, бутона „ВКЛЮЧИ СЕ“, меню вдясно на заглавната страница.
 • Генериране на идеи и възможности за активно включване на мъже, с които вие работите, в живота на децата. Реализиране на тези идеи в рамките на програмите на организацията.
 • Включване на мъжете от екипа в дейности и инициативи в рамките на Седмицата.
 • Съвместни дейности с местни партньори по темата – училища, детски градини, медии и др.

ВЪВ ВАШАТА ФИРМА

 • Ден на отворените врати - определете ден, в който Вашите служители могат да доведат децата си на работното място и да ги запознаят с работата си. Това може да бъде добър стимул и за татковците да се почувстват горди от своя занаят или професия
 • Ден на семейството – организиране на пикник, спортно състезание, концерт или други общи дейности за семействата на Вашите служители.

Дейностите не са задължителни, а само конкретни идеи – вие можете най-добре да прецените какво е най-подходящо за децата и родителите, с които работите

“Седмица на бащата” е инициатива на националната кампания за бащина грижа “Да бъдеш баща”, която под различни форми подкрепя мъжете да бъдат грижовни, отговорни и неагресивни родители в името на по-добрите семейни отношения и успешното развитие на техните деца.

Ако имате въпроси, свържете се с “Да бъдеш баща” на contact@mencare.bg или +359 879 509 548 (Давид Кюранов, кооридантор).

Коментари

Още новини