Голяма международна награда за филма „Страх” на Ивайло Христов

Фестивалът в Талин е сред малкото кинофестивали от клас А, които се проведоха през 2020 година

Филмът „Страх” на режисьора Ивайло Христов е големият победител на XXIV Международен кинофестивал в Талин „Тъмни нощи” (Pimedate Ööde Filmifestival; PÖFF), който приключи на 30 ноември, съобщават световните агенции, обобщава dnews.bg. Тази година заради епидемията проявата беше в хибриден формат – на живо и онлайн, информира „Площад Славейков”.

Фестивалът, който се провежда в столицата на Естония през последните седмици на ноември, принадлежи към киносъбитията от клас А, които са само 15 в целия свят, включително фестивалите в Кан, Берлин и Венеция. Престижният статут на „Тъмни нощи” е свързан и с изискването да бъдат представяни само премиерни филми. Тази година недостигът на нови заглавия заради Ковид-19 беше компенсиран от факта, че много от основните фестивали конкуренти не бяха проведени.

25 филма от различни жанрове бяха представени в конкурсната програма. Състезаваха се филми на режисьори като Ищван Сабо, Мики Каурисмяки и Александър Миндадзе. Голямата награда за най-добър филм получи трагикомедията „Страх” на Ивайло Христов, разказваща за любовта на застаряваща учителка в малко българско село и африкански бежанец, който се опитва да стигне до Германия.

Наградата за най-добра режисура бе връчена на режисьорката Нисан Даг от Турция за филма „Още едно вдишване” – история за начинаещ рапър от покрайнините на Истанбул, който на прага на блестяща кариера се пристрастява към синтетичен наркотик.

За най-добра женска роля бе наградена швейцарската актриса Мари Лойенбергер за ролята си във филма „Птици в клетка” – млада адвокатка, изправила се срещу остарялата система на затворите в Швейцария през 80-те години на миналия век. За най-добър сред мъжете актьори тази година бе признат Улрих Томсен, изиграл офицер от германската армия през Втората световна война в датско-естонско-белгийския филм „Ерна на война”.

Наградата за цялостно творчество беше връчена на немската режисьорка Маргарете фон Трота.

Източник: dnews.bg

Коментари

Още новини