Имунизационен паспорт в ЕС: свободни пътувания от лятото?

Европейският имунизационен паспорт явно ще даде нови свободи още от лятото. Дигитален и валиден във всички държави от ЕС, той няма да нарушава правата на неваксинираните. Днес Eвропарламентът гласува по въпроса.

Обикновено трае години, докато някой европейски закон бъде приложен на дело. Този път няма да е така. Законът за въвеждане на Европейски имунизационен сертификат явно ще докаже това изключение. Днес процедурата навлиза в решаваща фаза - гласуване в Европарламента.

Общият дигитален ваксинационен паспорт си поставя за цел да възстанови възможността за свободно придвижване на ваксинираните, преболедувалите и онези, които са отрицателно тествани. Държавите, чиято икономика до голяма степен зависи от туризма като Гърция, Испания и Кипър, отдавна настояват за бързото въвеждане на такъв документ.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че подобен дигитален паспорт ще има информативен характер. Това означава, че в рамките на Европейския съюз ще може да се пътува и без ваксинационен паспорт. При какви условия обаче това ще е възможно, ще решава всяка държава членка поотделно. Какви са нагласите в отделните държави?

Прочетете цялата статия на Дойче Веле

Снимка: Lukas on Unsplash

Коментари

Още новини