Стартира петото издание на инициативата „Запознайте се и програмирайте“

Организации с нестопанска цел от цялата страна могат да представят своите идеи за интересни събития по програмиране, насочени към деца и младежи на възраст от 8-24 години. Всяка одобрена идея ще получи финансиране в размер до 580 лева. Събитието трябва да бъде организирано в периода 1-ви септември до 31-ви октомври и да е безплатно за поканените за участие. Една организация може да реализира няколко събития.

Събитията може да включват хакатони, семинари за програмиране, лекции, филмови събития, състезания, вечери на програмирането, курсове по роботика, и други по категориите: И момичетата програмират!, Многообразие, Код за Европа, Код за Планетата, Програмиране в полза на местната общност. Продължителността им трябва да е минимум 90 минути, като е разрешено да бъдат разделени в няколко сесии. Минималният брой участници на мероприятие е 10 човека.

Миналогодишното издание беше първото, което се проведе в изцяло онлайн формат, поради появата на коронавируса и опасността от разпространението на заразата. За да се осигури най-високо ниво на безопасност, изданието през 2021 година също ще се проведе виртуално. Тук можете да разгледате вдъхновяващи идеи от миналогодишни събития.

Можете също така да отворите и библиотеката с ресурси на инициативата, както ръководството „Как да организираме Запознайте се и програмирайте онлайн?“.

ГРАФИК ЗА ИЗДАНИЕТО 2021:

Подаване на предложения за събитие: 1 юни - 8 септември 2021 г.

Събитията ще се проведат: 1 септември - 31 октомври 2021 г.

Инициативата се провежда в съответствие със Седмицата на програмирането в ЕС, която се провежда между 9 октомври - 24 октомври 2021 г.

Награди

Всяка година инициативата връчва награди на най-успешните идеи за събития. Целта е да се отличат най-креативните и иновативни събития, проведени от организациите. Победителите от всяка категория ще получат 2000 евро парична награда.

Как да получите финансиране?

Можете да кандидатствате през официалния сайт на „Запознайте се и програмирайте“, като първо трябва да регистрирате вашата организация тук.

Кой може да кандидатства?

В конкурса могат да участват неправителствени организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел или по Закона за народните читалища, които се предварително регистрирани в платформата.

Кой стои зад програмата?

Програмата се реализира в 35 европейски държави, финансира се от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и за всяка страна, участник се грижи местна гражданска организация, част от мрежата TechSoup. В България организатор е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като българския партньор на TechSoup.

За допълнителни въпроси :

  • Симона Бондикова, Директор „Дарителски програми“, sbondikova@frgi.bg 
  • Петър Андреев, Координатор програми, pandreev@frgi.bg

Източник: frgi.bg

Коментари

Още новини