Ново лекарство срещу Алцхаймер дава надежди

Може би това е големият пробив в лечението на болестта Алцхаймер. Надеждите са свързани с медикамент, одобрен от американската Агенция за контрол над храните и лекарствата. Решение на ЕМА се чака до края на годината.

Агенцията за контрол над храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри първия нов медикамент срещу Алцхаймер за последните близо 20 години. Според създателите на лекарството, то лекува не просто симптомите на болестта, предизвикваща деменция, а и причините за нея. Все още обаче много експерти поставят под съмнение ефективността на препарата Адухелм, чиято активна съставка се нарича Адуканумаб. С какво са свързани съмненията?

Нужда от допълнителни изследвания

Активната съставка Адуканумаб действа срещу т.нар. бетта-амилоидните плаки в мозъка - това са протеините, които предизвикват разрушаване на когнитивните способности. Създателите на лекарството са изследвали здрави хора в напреднала възраст и са открили имунните клетки, които изграждат антитела срещу въпросните амилоидни протеини. Две клинични изпитания на лекарството са показали, че то забавя изграждането на бета-амилоидните плаки.

Прочетете цялата статия на Дойче Веле

Снимка: Steven HWG on Unsplash

Коментари

Още новини