Как Китай догонва САЩ и Русия в Космоса

Китай има амбициозни цели. Той инвестира милиарди, за да догони САЩ и Русия в Космоса. И не без успех. Само след няколко години Китай може да е единствената държава с постоянно присъствие в Космоса.

От пустинята Гоби към строящата се китайска космическа станция излетя ракета с трима астронавти. С първата пилотирана мисия до дотам Народната република иска да навлезе в нов етап. Китай има амбициозна програма: той инвестира милиарди, за да догони двете големи космически нации САЩ и Русия.

Командирът на мисията Ние Хайшен заяви преди старта на ракетата-носител „Дълъг поход 2-F", че са предвидени множество задачи по време на полета. Планирани са множество излизания в открития Космос, където астронавтите, които в Китай са наричани тайконавти, ще тестват важни функции на основния модул и ще проведат множество научни експерименти.

Тримата мъже ще останат в Космоса в продължение на три месеца. Това е най-дългата досега мисия на китайски астронавти. Пътуването им до китайската Космическа станция „Тянгун“ („Небесен дворец“) е първият пилотиран китайски космически полет от близо пет години насам.

Прочетете цялата статия на Дойче Веле

Снимка: cnsa.gov.cn

Коментари

Още новини