Изложбата „Народно везбено изкуство” на Националния исторически музей гостува в град Самоков

Изложбата представя преоформен текстил от началото на XX в., при чието създаване са използвани везбени елементи от традиционно облекло от XIX в. Изработени като покривки, възглавници, чантички и друг тип текстил за декорация на дома, експонатите съчетават с особена художественост богатата везбена орнаментика на шевици от различни етнографски региони – Самоковско, Дупнишко, Софийско, Плевенско, Македония.

Създаването на прекроен текстил на основата на вторично използвани елементи от автентично облекло е част от общата европейска стилистика на сецесиона и увличането по „родното” наследство, характерно за първите десетилетия на XX в.

В изложбата могат да се видят 32 броя експонати от прекроен текстил, сред които впечатляващи с естетиката и съчетанието си покривки със самоковска и дупнишка орнаментика, някои от тях свързани със семейството на хаджи Вълчо от Банско – ктитор на Зографския и Хилендарския манастир. Експонирани в цялата си красота са особено големи по размери преоформени тъкани от шевици. Сред тях се открояват покривка от съшити 25 ръкава от женски ризи от Софийско, приета във фонда на НИМ от царския дворец, както и забележителна с размерите и орнаментиката си покривка от шевици от женски ризи на преселници от Драмско и Серско.

Изложбата е реализирана като част от проект „Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията“, финансиран от Национален фонд „Култура“.

„НаРодно везбено изкуство“ ще бъде в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ в гр. Самоков до края на месец август 2021 г.

Коментари

Още новини