Изложба представя в София атаките от 11 септември

На 11 септември т. г. се навършват 20 години от един от най-разрушителните световни атентати – в Ню Йорк и Вашингтон. Този ден остава като трагична дата в американската история, променил безвъзвратно живота на хиляди хора. В атентатите загиват почти 3 хиляди души, невинни цивилни жертви от 90 държави, а ранените са 6 хиляди. Загиват също така и много полицаи, пожарникари и други участници в спасителните операции.

Документалната изложба „11 септември 2001 г. – Денят, който промени света“ представя терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон чрез фотоси и текстове – живи свидетелства на оцелелите участници в трагичните събития, автентичните лични истории на американци и чужденци, оцелели при нападенията.

В експозицията са включени 14 пана с архивни фотоси и изображения на артефакти от постоянната колекция на Национален мемориал и музей на 11 септември в Ню Йорк, който бе открит на 11 септември 2011 г. на мястото на двете разрушени кули близнаци.

Изложбата може да бъде разгледана от 8 до 15 септември 2021 г. в Мраморното фоайе – партер, Централна сграда на Столична библиотека.

Снимки: Посолство на САЩ и Столична библиотека

Коментари

Още новини