Как Италия изведнъж се изправи на крака

За седем месеца Драги успя да постигне нещо, което в Италия доскоро бе немислимо: икономиката на страната нараства най-бързо в цяла Европа, имунизационната кампания напредва, в политиката цари стабилност. Истинско чудо.

Преди броени дни италианският премиер Марио Драги изнесе реч в Bologna Business School - едно от редките му публични участия напоследък. Той беше поканен да говори за починалия неотдавна християндемократ Бенямино Андреата, с когото Драги се познава още от университета. В речта си премиерът говори и за чувството за дълг към държавата и за обществената отговорност. 

Когато Драги описваше стила на работа на покойния вече политик, мнозина в публиката бързо разбраха, че премиерът всъщност говори за самия себе си: "Той не се колебаеше да взема необходимите решения, дори и те да бяха непопулярни. Работата е за това, за да се свърши." За Марио Драги това е нещо съвсем обичайно, а зад мантрата "каквото и да струва това" прозира опитът му като шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Спасителят в пандемията

Да изведе Италия от пандемията и от икономическата депресия - това гласеше задачата на Марио Драги, след като през февруари беше поканен от президента да заеме премиерския пост. В пандемията Драги първо наложи отново частичен локдаун, а сега въвежда тъй наречения "Зелен паспорт" на работното място - доказателство за поставена ваксина или извършен тест за коронавирус. Италия все още е единствената страна с подобна мярка в Европа, но за Драги тя е абсолютно необходима. Все пак той иска Италия отново да си стъпи на краката.

Прочетете цялата статия на Дойче Веле

Снимка: By Presidenza della Repubblica

Коментари

Още новини