"Те гледат на жените като срам за обществото": талибаните въведоха нови рестрикции в медиите

Афганистанските жени вече не могат да се появяват по телевизията, ако "играят роли". Те трябва също така стриктно да следват правилата на Шариата, гласят новите правила.

Афганистанските телевизии вече нямат правото да излъчват филми или сериали, в които "жените играят роля или нарушават изискванията на Шариата и афганистанските ценности". Така пише в разпоредба на Министерството за "насърчаване на добродетелите и предотвратяване на пороците" от миналата неделя. Това министерство бе създадено непосредствено след идването на талибаните на власт - на мястото на бившето министерство на жените.

Към телевизиите се отправят и още изисквания - да прекратят излъчването на филми, които "разпространяват чужди култури и традиции в афганистанското общество и подбуждат към безнравственост". На телевизионните водещи и репортерки все пак се позволява да се появяват на екрана, но само ако са с покрити глави и рамене.

Филмите и телевизията като пропаганден инструмент

"Това ме изумява, макар да го очаквах", казва афганистанската режисьорка Сахра Карими пред ДВ. До бягството си от Афганистан на 17-и август тя е била председателка на Афганистанската държавна филмова организация. 36-годишната Карими е израснала в Иран, следвала е в Европа и е първата афганистанска режисьорка, дръзнала да снима филм в родината си. "С тези разпоредби талибаните искат да покажат на творците и режисьорите, които все още са в Афганистан, върху какво трябва да акцентират и за какво да внимават."

Прочетете цялата статия на Дойче Веле

Снимка: архив / By SPC Jessica Reyna DeBooy

Коментари

Още новини