• iskrata.bg

  Сдружение ,София, Център

  Редакционен екип на платформа iskrata.bg

 • Народно читалище "Иван Вазов - 2014"

  Читалище ,София, Хаджи Димитър

  Народно читалище „Иван Вазов – 2014” е независимо и самоуправляващо се сдружение от граждани на Стол

 • Национален исторически музей

  Културен институт ,София, Бояна

  Националният исторически музей е създаден на 5 май 1973 г. Той е национална съкровищница на Република България, хранилище на реликви от световен мащаб и един от най-големите исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 650 000 паметници на културата и огромен археологически и исторически архив.

 • Театър “Българска армия”

  Културен институт ,София, Център

  Театър “Българска армия” се намира в самия център на София на удобно и достъпно място на ул. “Г.С.Раковски” № 98. Сградата му е построена през далечната 1936 година и е функционирала, като популярния през 30-те години на миналия век киносалон „Роял”. По време на бомбардировките през Втората световна война е била почти разрушена, но след неколкократни реконструкии е превърната в модерно театрално пространство с основен салон за 500 зрители и камерна сцена с 60 места.

 • Национален музей „Земята и хората“

  Културен институт ,София, Лозенец

  Националният музей „Земята и хората”- София е държавен културен институт с национално значение. Извършва общонационални функции по издирване, придобиване, изучаване, опазване и представяне на минералите и минералните ресурси, като важна част от националното природно наследство.

 • Дом на киното

  Културен институт ,София, Център

  Домът на киното от години е най-важният културен филмов център за професионалистите и истинските киномани в България.

 • Държавна опера - Пловдив

  Културен институт ,Пловдив, Център

  Пловдивската опера е създадена през ноември 1953г., когато се състои първия спектакъл на операта "Продадена невеста" от Б. Сметана. През годините репертоарът на операта включва творби от Чимароза, Перголези, Моцарт, Росини, Белини, Доницети, Верди, Пучини, Маскани и други.

 • Етнографски институт с музей

  Културен институт ,София, Център

  Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН е водеща национална институция в областта на етнологията и фолклористиката, чиято цел е да поддържа съзнанието на обществото за културна идентичност и традиции и за ролята им в съвременния свят. Учените и специалистите се занимават с изучаване и анализ на многоаспектната културна история и съвременност на България, с изследване на културните явления и процеси в балкански, европейски и световен контекст.

 • Държавен куклен театър - Сливен

  Културен институт ,Сливен, Център

  През 1961 година група ентусиасти – Тодор Пройков, Здравка Михайлова, Иванка Кавръкова, Милка Михайлова, Здравка Стратева, Мария Вълева и др. сформират любителски куклен театър. Малко по-късно става полупрофесионален, а от 1 януари 1971 г. с Указ на Министерството на културата - държавен.