Хоро се вие край Янтра

Втори национален фестивал на селските клубове за народни хора

„Хоро се вие край река Янтра”

Първомайци  29 септември 2018

10:00 часа

Преди 50 години само традицията на селското хоро на мегдана в село Първомайци е била жива. Близо до минушката – теления мост на река Янтра -  са се събирали момите и ергените на неделното хоро. Там са се правили всички празници, забави, народни обичаи, седенки.

Там са събували булките по Гергьовден и са се извивали кръшните хора. Българското село е извор на народния живот. Тук е коренът на българския род. Тук е жива народната традиция! Селските клубове за народни хора стоят най-близо до живата история на българското хоро! Автентичните хора се откриват и запазват най-вече в малките селски групи и клубове за народни хора!

Организаторите на този танцов фестивал си поставят за цел да се развива и обогатява традицията на българското хоро. То трябва да се предава на младите хора и децата, да се танцува и обича, за да се съхрани българския дух и българската традиция!

Статут на фестивала

Покана за участие се отправя към селските, а от тази година и към градски самодейните клубове и групи за народни хора без възрастови ограничения.

Организаторите запазват името, но поради запитвания на състави от градовете, се отправя покана и към градски клубове за народни хора!

Няма състезателен характер.

Всички клубове получават грамота за участие и плакет.

Фестивалът протича в два тура:

  • Първи тур - Две хора в рамките на 10 минути. Едното хоро задължително от Северняшката фолклорна област, а другото по избор.
  • Втори тур – надиграване – ръченица - по двама участници от всеки клуб.

Съпровод на хората – музика записана на диск или флаш памет.

Облеклото на участниците е по техен избор – народни костюми или клубни туники и тениски.

Няма такса участие!

НЧ „Иван Вазов-1893” с. Първомайци, община Горна Оряховица и  Клуб за народни хора „Жарава” при читалището са организатори и домакини на мероприятието. Фестивалът се провежда със съдействието на Община Горна Оряховица.

Разноските за пътуване, храна и нощувка са за сметка на участниците.

Фестивалът се провежда последната събота на септември или първата на октомври според групирането на почивните дни.

Заявки се приемат до 26 септември на адрес:

Народно читалище "Иван Вазов-1893", село Първомайци-5139, ул. "Княз Александър Батенберг" 66, тел.: 06175/20 10, 0889 54 33 19, teodosiya@abv.bg

Организаторите осигуряват нощувки за участниците за тяхна сметка по предварителна заявка.

Лице за контакти и допълнителна информация:

Теодора Миновска – секретар на читалището

тел.: 0889 543 319; 0878 700 181

ел. поща: teodosiya@abv.bg

Коментари

Още новини