• iskrata.bg

  Сдружение ,София, Център

  Редакционен екип на платформа iskrata.bg

 • Народно читалище "Иван Вазов - 2014"

  Читалище ,София, Хаджи Димитър

  Народно читалище „Иван Вазов – 2014” е независимо и самоуправляващо се сдружение от граждани на Стол

 • Държавен куклен театър - Сливен

  Културен институт ,Сливен, Център

  През 1961 година група ентусиасти – Тодор Пройков, Здравка Михайлова, Иванка Кавръкова, Милка Михайлова, Здравка Стратева, Мария Вълева и др. сформират любителски куклен театър. Малко по-късно става полупрофесионален, а от 1 януари 1971 г. с Указ на Министерството на културата - държавен.

 • Национален исторически музей

  Културен институт ,София, Бояна

  Националният исторически музей е създаден на 5 май 1973 г. Той е национална съкровищница на Република България, хранилище на реликви от световен мащаб и един от най-големите исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 650 000 паметници на културата и огромен археологически и исторически архив.

 • Театър “Българска армия”

  Културен институт ,София, Център

  Театър “Българска армия” се намира в самия център на София на удобно и достъпно място на ул. “Г.С.Раковски” № 98. Сградата му е построена през далечната 1936 година и е функционирала, като популярния през 30-те години на миналия век киносалон „Роял”. По време на бомбардировките през Втората световна война е била почти разрушена, но след неколкократни реконструкии е превърната в модерно театрално пространство с основен салон за 500 зрители и камерна сцена с 60 места.

 • Драматичен театър - Пловдив

  Културен институт ,Пловдив, Център

  Пловдив е първият български град със собствена театрална сграда и трупа от 1881 година. Вдъхновител на българския професионален театър е патриархът на българската литература Иван Вазов.

 • Младежки театър - Николай Бинев

  Културен институт ,София, Център

  В сградата на старото кино Балкан през 1945 г. Народен театър за младежта отваря врати. На паметната дата 25 януари, театърът има първа премиера „КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ” – постановка П. К. Стойчев, инсценировка Нина Стойчева-Данчова.

 • Регионален исторически музей - Бургас

  Културен институт ,Бургас, Център

  Регионалният исторически музей в Бургас е най-големият музей в Югоизточна България. Той е създаден през 1912 г. като частен музей към Бургаското археологическо дружество „Дебелт” от група интелектуалци и радетели за разкриване на историческото минало на Бургаските земи.

 • Държавна опера - Пловдив

  Културен институт ,Пловдив, Център

  Пловдивската опера е създадена през ноември 1953г., когато се състои първия спектакъл на операта "Продадена невеста" от Б. Сметана. През годините репертоарът на операта включва творби от Чимароза, Перголези, Моцарт, Росини, Белини, Доницети, Верди, Пучини, Маскани и други.