• iskrata.bg

  Сдружение ,София, Център

  Редакционен екип на платформа iskrata.bg

 • Регионален исторически музей - Русе

  Културен институт ,Русе, Център

  Регионалният исторически музей в Русе осъществява своята културна дейност на територията на областите Русе, Разград и Силистра.

 • Национален исторически музей

  Културен институт ,София, Бояна

  Националният исторически музей е създаден на 5 май 1973 г. Той е национална съкровищница на Република България, хранилище на реликви от световен мащаб и един от най-големите исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 650 000 паметници на културата и огромен археологически и исторически архив.

 • Народно читалище "Иван Вазов - 2014"

  Читалище ,София, Хаджи Димитър

  Народно читалище „Иван Вазов – 2014” е независимо и самоуправляващо се сдружение от граждани на Стол

 • Държавен куклен театър - Сливен

  Културен институт ,Сливен, Център

  През 1961 година група ентусиасти – Тодор Пройков, Здравка Михайлова, Иванка Кавръкова, Милка Михайлова, Здравка Стратева, Мария Вълева и др. сформират любителски куклен театър. Малко по-късно става полупрофесионален, а от 1 януари 1971 г. с Указ на Министерството на културата - държавен.

 • Регионален исторически музей - Бургас

  Културен институт ,Бургас, Център

  Регионалният исторически музей в Бургас е най-големият музей в Югоизточна България. Той е създаден през 1912 г. като частен музей към Бургаското археологическо дружество „Дебелт” от група интелектуалци и радетели за разкриване на историческото минало на Бургаските земи.

 • Софийска градска художествена галерия

  Културен институт ,София, Център

  През 1928 г. по повод честванията на половинвековния юбилей от Освобождението на София и 1000-годишнината от Златния век на българската книжнина тогавашният кмет на града генерал Владимир Вазов издава заповед за учредяване на специална комисия, която да посочи начините и средствата за изграждане на Столичен общински музей.

 • Театър “Българска армия”

  Културен институт ,София, Център

  Театър “Българска армия” се намира в самия център на София на удобно и достъпно място на ул. “Г.С.Раковски” № 98. Сградата му е построена през далечната 1936 година и е функционирала, като популярния през 30-те години на миналия век киносалон „Роял”. По време на бомбардировките през Втората световна война е била почти разрушена, но след неколкократни реконструкии е превърната в модерно театрално пространство с основен салон за 500 зрители и камерна сцена с 60 места.

 • Драматичен театър - Пловдив

  Културен институт ,Пловдив, Център

  Пловдив е първият български град със собствена театрална сграда и трупа от 1881 година. Вдъхновител на българския професионален театър е патриархът на българската литература Иван Вазов.