Национален фестивал на „Българския фолклор и българските традиционни ястия”

15 ЮНИ

НЧ” Христо Ботев – 1928”, с. Пряпорец, Общ. Стара Загора, НЧ „ Кирил и Методий – 2010”с. Борилово, Общ. Стара Загора и НЧ „ Пробуда – 1928” с. Змейово, Общ. Стара Загора

СЪССЪДЕЙСТВИЕТО НА

ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФЕСТИВАЛА:

Българския фолклор – от далеч иде по древни и неравни пътища, от хайдушки сборища, от празнични мегдани, от момински седенки, от буйни трапези, от тъмни зандани, от пъстри сватби, от годежи и кръщавки. Той е въздуха, който диша българина. Земята по която стъпва и небето, към което вдига взор. Той е вселена без начало и край и когото омая, го омайва завинаги!

На 15.06.2019 г. (събота) от 10:00 часа в местността „Мечи кладенец” – почивна база село Пряпорец, Община Стара Загора ще се проведе девето издание на Национален фестивал на българския фолклор и българските традиционни ястия.

Целта на фестивала е да издири, обогати, популяризира и съхрани българския фолклор и традиционните български ястия – непресъхващ извор на нашата култура.

  • Фестивалът има конкурсен характер и няма възрастови ограничения за участие.
  • Във фестивала могат да участват: певчески групи и индивидуални изпълнители / препоръчително е да има песен за трапеза/, танцови групи и групи за изворен фолклор.
  • Желателно е участниците да подготвят минимум две ястия характерни за техния регион с информация за името и съдържащите продукти.
  • Награди и отличия ще бъдат присъдени от жури в двата раздела – „ Български фолклор” и „Традиционни български ястия”.
  • В раздел „ Български фолклор” ще бъдат връчени медали, дипломи и предметни награди на отличените колективи и индивидуални изпълнители. Специалните награди на журито ще бъдат: плакети и дипломи за цялостно представяне в отделните раздели. Награди от организаторите: сертификати и предметни награди за представяне и съхраняване на автентични песни, обичаи и традиционни ястия показани за първи път на фестивала.
  • В раздел „Традиционни български ястия”  всички участващи колективи  ще получат диплом за уникално българско ястие, а отличените ще получат диплом и предметни награди за: визия, вкус,  автентична рецепта,  десерт и най- добра етно визия.

Всички участващи колективи във  фестивала  ще получат грамоти за участие и предметни награди.

РЕД НА ПРОВЕЖДАНЕ

  • Начало – 10:00 часа;
  • Официално откриване на фестивала;
  • Представяне на ястията;
  • Готвене на живо;
  • Програма на участващите колективи;
  • Обявяване на класиралите се изпълнители и награждаване;
  • Заключителен концерт.

Ще бъдат оформени кътове за готвене със специалното  участие на самодейци от читалища, клубове, НПО и граждани с опит и умения в традиционната българска кухня.

Интересната атракция ще започне от самото начало на фестивала.

Разходите за пътни, нощувка и храна са за сметка на участниците.

Организаторите не предвиждат такса за участие във фестивала и ще съдействат  на групите за настаняване  в хотели и къщи за гости, намиращи се в близост до мястото на провеждане на фестивала.

За допълнителна информация и заявки:

Телефони за връзка:

0887 130 968 – Емилия Петкова

0885 901 246 – Димитър Пеев

E-mail: emilia_ganeva@abv.bg

Място на провеждане: 6062 Пряпорец,undefined

Коментари