Йордан Камджалов представя - Голяма меса от Брукнер

20 ФЕВ

Безкрайност, Космос и Божествено се преплитат в едно уникално звуково пространство.

На 20-ти февруари в град Плевен, читалище „Съгласие“ и на 21-ви февруари в София,  зала „България” почитателите на класическата музика и последователите на именития диригент Йордан Камджалов, ще могат да се докоснат до едно рядко изпълнявано в България произведение - мащабната творба на Антон Брукнер – Голяма меса № 3, фа минор, за солисти, хор, оркестър и орган.

За диригента, на чието име НАСА нарече астероид преди няколко години, произведението на австрийския композитор Брукнер представлява паралел между музика и астрономия, който самият той е търсел още от детските си години.

„За мен Брукнер, заедно с Бетовен и Бах, са най-големите звукови архитекти в историята на човечеството –  споделя маестро Камджалов. - В основата на цялото творчество на Брукнер стои темата за Бог, цялата му музика представя стремежът на човешката душа да се издига нагоре. Лично аз, в това време на дълбока криза, бих искал да споделя с публиката този стремеж към Голямото, към Божественото…Идеята за Възкресението е неговия път и пътят на музиката на Брукнер. Бих искал да споделя един път на Възкресение, един път на възхвала на Бога чрез неговата последна трета Голяма Меса, която достига най-покъртителни дълбочини, както и всички негови творби.“

За да пресъздадат сакралното звуково пространство, заложено в творбата на Антон Брукнер, на сцената ще се качат повече от 130 музиканти от Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и солистите с международна кариера Мирела Александрова – сопран, Виолета Радомирска – алт, Георги Султанов – тенор и Ивайло Джуров – бас.

В духа на класическата традиция месата е в шест части:  Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus и Agnus Dei, наситени с мечтателност и красота, пълни със смирение и духовна сила. Композирана през 1867 г. тази меса придобива най-голяма популярност след симфониите му, въпреки че е изпълнена 13 години след смъртта на Антон Брукнер, приживе всепризнат като органист и педагог, но недооценен като композитор. Смятан за консервативен, той всъщност създава свръхмодерното в недрата на традицията. Самият руски композитор Александър Скрябин казва  – 20ти век нямаше да съществува без Брукнер!

Да интерпретира мащабни творби от Чайковски, Брамс, Орф, Стравински, Вагнер, Малер, Хиндемит или Брукнер е практика в професионалния живот на маестро Йордан Камджалов. Крупните форми – опера, меса, симфония, кантата, реквием и др., са предпочитани от него, а публиката винаги е прикована от забележителния му прочит, дълбочина и сила на внушението. За неговата интерпретация на Брукнер могат да се намерят множество позитивни отзиви в чуждата преса, например:

"Чувал съм много изпълнения на финала, включително това на сър Саймън Ратъл и Берлинската филхармония, но Камджалов надмина всички." London, The Bruckner Journal

"Йордан Камджалов е философ сред диригентите." - Mannheimer Morgen

Билетите за концерта GROßE MESSE (Голяма меса) – фа минор от Антон Брукнер в зала „България”  - София са налични на касата на зала „България”, в мрежата на Ивентим, както и онлайн на eventim.bg. Билети за концерта в Плевен – на касите на Плевенска филхармония, мрежата на Ивентим и онлайн.

Място на провеждане: пл. „Възраждане“ 7, 5804 Плевен Център

Коментари