Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ гостува на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА“ с поетичния спектакъл „УРОК ПО БЪЛГАРСКИ“

20 СЕП

Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ гостува на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА“ на 20ти СЕПТЕМВРИ с поетичния спектакъл „УРОК ПО БЪЛГАРСКИ“

Поетичният спектакъл „УРОК ПО БЪЛГАРСКИ. ЗА ТЕБ, БЪЛГАРИЙО СВЕЩЕНА!“ по творби на Иван Вазов е едно от новите заглавия в афиша на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“. Сценичната адаптация е на обичания актьор и колега Иван Налбантов, обявен за „най-добрия рецитатор сред актьорите в България“. В представлението участва почти цялата трупа на театъра, сценографията и костюмите са на Нина Пашова, музиката е на Добрин Векилов - Дони, а консултант е българският литературен историк проф. Владимир Атанасов.

„Поетическото слово на Вазов е вълнуващо преживяване на историята, на онова голямо и идеално време, в което участваме всички. И се случва тук и сега. Стиховете на Вазов от композицията "За теб, Българийо свещена..." не припомнят предразсъдъци, те са узнаване, защото набавят ново знание, което отключва въображението и укрепва културната идентичност. Зрителят вижда и чува литературата. Тя звучи както индивидуално за него, така и за посветените, към които вече принадлежи“, пише за спектакъла проф. Атанасов.

ЗАЩО ТЕАТРАЛЕН „УРОК ПО БЪЛГАРСКИ ”?

Защото театърът е дом, в който приютяваме мечтите си.  И храм, в който изповядваме слабостта си. Театралният урок напомня всеки урок – безмълвният в сумрака на незнанието си припомня и започва да шепне думите на поезията. Тогава словото звучи и на сцената, и в залата, тя го иска. Зрителят е напуснал делника на своята апатия и не се нуждае от други „указания“ – словото на Вазов изпълва.

„Това е нашият УРОК ПО БЪЛГАРСКИ, в който няма да ви повтаряме написаното в учебниците и томовете книжнина, за живота и творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов, а ще се опитаме със средствата на словесно-изпълнителското изкуство (или тъй нареченото „художествено слово”) да надникнем в десетина от неговите неувяхващи творби.

Терминът „художествено слово” има двояко значение: Художествено е словото на автора, тоест писмената реч (в нашия случай то е безспорно и е вечна класика). Художествено би могло да бъде и словото на изпълнителя, който го изпълнява, тоест живото и говоримо слово.“

Иван Налбантов

Заповядайте пред НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“ на 20ти СЕПТЕМВРИ, от 21:00ч. на поетичния спектакъл „УРОК ПО БЪЛГАРСКИ“!

Място на провеждане: ул. „Дякон Игнатий“ 5, 1000 Център

Коментари