Изложба-фотография на Барбара Клем

20 СЕП

Откриване: 20 септември, сряда, 18:00 ч., в присъствието на Матиас Флюге

Лекция на Матиас Флюге: 21 септември, четвъртък, 18:00 ч. 

Куратори: Урсула Целер и Матиас Флюге съвместно с Барбара Клем 

Барбара Клем е една от най-изявените хроникьорки на съвременна Германия. Гостуващата изложба представя над 120 черно-бели фотографии в областта на политиката, културата и икономиката, създадени преди и след обединението на Източна и Западна Германия. Клем улавя уникални и често напрегнати моменти като едни от най-емблематичните кадри на нашето време: братската целувка между лидерите на СССР Леонид Брежнев и на ГДР Ерих Хонекер, съвременните германски политици Хелмут Кол, Вили Бранд и Ангела Меркел, едни от най-известните личности от света на изкуството, културата и модата като Анди Уорхол, Йозеф Бойс, Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд и много други.

Ясен акцент в изложбата са фотографиите, направени в Източна и Западна Германия преди и след Обединението. Снимките от падането на Берлинската стена и Обединението са драматична кулминация на този разказ, който започва в по-ранните ѝ снимки, а последиците от това събитие тя не спира да наблюдава отблизо до днес.

Включени са фотографии от всички сфери на обществения живот: от политиката, културата и икономиката, но също и снимки, които улавят противоречиви или всекидневни ситуации от социалната действителност, снимки от демонстрации, протести и живота на имигрантите, културни събития, масови прояви и градски пространства. И Барбара Клем всеки път успява да създаде портрети на хора в уникални, безценни моменти на непринуденост.

Обхващайки четиридесет години, творбите на Барбара Клем свидетелстват за историческите събития и настоящето на една страна, разделена в продължение на десетилетия. Много от нейните фотографии са се превърнали в „икони на съвременната история“, оставяйки отпечатък в културната памет на няколко поколения. Това е фотографско изкуство, което съчетава документалното и художественото по начин, който рядко се среща в германската журналистическа фотография. Барбара Клем добавя своя собствена гледна точка към привидната обективност на документалния жанр, следвайки художествените принципи на композиция в изображенията си. 

По време на работата ѝ в националния всекидневник в. Франкфуртер Алгемайне Цайтунг снима за ресори изкуство, култура и политика. Фотографиите на Клем са много повече от репортажни снимки, които отразяват събитията от деня. Нейните творби ни пренасят в най-важните области на обществения живот във Федерална република Германия, Германската демократична република и в много други държави. Фотографиите на Барбара Клем са донякъде олицетворение на конкретна социална реалност. Нейното точно усещане за истинската същност и същественото в дадено събитие ѝ позволява да улови моменти, които разказват много повече от това, което се вижда на кадрите. Тези снимки са „кондензиран израз на едно действие“, както казва Клем, а оттам и синтезирана представа за историята. 

Биография:

  • Родена на 27 декември 1939 г. в Мюнстер, Вестфалия; детство в Карлсруе
  • 1955–1958. Обучение в портретно студио в Карлсруе
  • 1959 г. Започва работа във Frankfurter Allgemeine Zeitung, първоначално

произвежда печатни плаки и работи във фотолабораторията; работа на свободна практика като фотожурналист

  • 1970–2004 г. Фотограф в редакционната колегия за изкуство, култура

и политика във Frankfurter Allgemeine Zeitung

  • 1989 г. Награда „Д-р Ерих Саломон“
  • От 1992 г. член на Академията на изкуствата в Берлин и Бранденбург

в секция „Филмово и медийно изкуство“

  • От 2000 г. почетен професор по фотография в Университета за приложни изкуства в Дармщат
  • Барбара Клем живее във Франкфурт на Майн 

ТУРОВЕ В ИЗЛОЖБАТА, водени от Жени Дечева

Събота, 30.09, 15:00–16:00 часа

Събота, 07.10, 15:00–16:00 часа

Събота, 14.10, 15:00–16:00 часа

* Участието в туровете е безплатно, заплаща се вход в галерията

ЛЕКЦИЯ НА ТЕМА „ИСТОРИЯ НА РЕПОРТАЖНАТА ФОТОГРАФИЯ“

Лектор: доц. Катерина Гаджева

Вторник, 03.10, 18:30 ч., Гьоте-институт България, голяма зала

"Барбара Клем. Светлина и тъмнина. Фотографии от Германия" е изложба на ifa (Институт за външни отношения) и ще бъде представена в Софийската градска художествена галерия в партньорство с Гьоте-институт България. Откриването ще се състои в присъствието на куратора Матиас Флюге.

Логистичен партньор на събитието: Cargo Planet

Координатор Ifa (Институт за външни отношения) – Александър Лизевски

Координатор Гьоте-институт България – Елизабета Зайкова

Куратор Софийска градска художествена галерия – Гергана Мудова

Снимки: Братска целувка между Леонид Брежнев и Ерих Хонекер, 30-годишнина на ГДР, Източен Берлин, 1979/ Анди Уорхол, Франкфурт на Майн, 1981/ Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд, Музей на модерното изкуство, Франкфурт на Майн, 1994/ 

Място на провеждане: 1 Gen.Gurko str=, 1000 Old City Center

Коментари