Започва тринадесето издание на „АСТ Фестивал за свободен театър“ 20-26 ОКТОМВРИ

20 ОКТ

Между 20 и 26 октомври ще се проведе ТРИНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ACT ФЕСТИВАЛA ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР. Под мотото „Кой-кого“ ще бъде представена богата програма с над 20 спектакъла от всички жанрове и форми на съвременния театър. В рамките на седем дни публиката ще избира между  събития, които представят съвременната българска драматургия, преосмислена класика, съвременен танц, цирк, пърформанс, мултижанрови експерименти, импровизационен театър, реализирани от дебютиращи артисти и ветерани. 

АСТ Фестивал за свободен театър 2023 се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България. Събитието се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на Общината. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „ПРОГРАМА МОБИЛНОСТ” и Гьоте-институт София, в партньорство с Фондация „Човек с шапка“. 

Програмата ще бъде открита с „Паметника на неизвестната съпруга“ на режисьорите Кристиан-Божидар Мюлер и Оливър Токташ. Немският артист с български корени Мюлер кани на пътуване към корените на личността в контекста на постоянната миграция в Европа. Очакваме ви на 20 октомври от 20:00 часа, мястото е сцена „Дерида“.  

Международната  програма е фокусирана върху изгряващи артисти от цял свят. Това са хора, търсещи нови художествени средства и поставящи под въпрос съществуващото статукво. Тази година в програмата са включени още два проекта, чиято пресечна точка е Берлин. Освен откриващото събитие, ще видим също „Кога за последен път си правил секс на върха на планина?“ на немската компания „Русалки“ ООД и представлението  „Можем и стенейки“ на компанията „Аба Найа“. Трите емигрантски състава ще ни предложат три коренно различни версии  на причините човек да бъде другаде. 

С мотото „Кой-кого“ подчертаваме готовността на театралните професионалисти да защитят ценностите на независимата сцена –  експеримент, социална ангажираност, актуалност. Тази година фестивалът е различен и вместо да отворим покана към артистите, които да бъдат оценявани от жури, поканихме пространства от свободната сцена сами да направят своята селекция, която предлагаме на софийската публика. Този избор е символ на ангажимента на свободните артисти към изкуството във време на конфликтна среда, административни и политически турбулентности, времена пред които културният сектор е изправен. Искаме да запазим свободата на общността чрез по-силна връзка между артисти, пространства, фестивали, организации и публика и да проверим проверим кой - кого, до кого и още докога? 

В програмата ще гледаме над 20 театрални представления, сред който „Виктория“ на номинирания за Икар режисьор Йордан Славейков; „Inferno - пътуване към Ада на Данте“ от ателие Пластелин; „Зарови ме в небето“ по „Кървави разкази“ на Александър Чакъров и под режисурата на Анастасия Събева; „Тук или там“ – шоу на ХаХаХа ИмПро, в което режисьор е зрителят; представлението „Морфин“ с награда Икар 2023 за дебют на режисьорката Кристина Беломорска; „Леонс и Лена“ на Боян Крачолов; пърформансът – инсталация „waR|Raw Faces“ на Филип Миланов; „Оратория –  съвременен пърформанс на режисьорката Анна Данкова; „Всичко излишно отмахнато“, пърформанс-четене на Явор Костов-Йондин; българко-немската копродукция „37 клечки кибрит“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова; „BURNOUTавторски моноспектакъл, режисиран от Ахмет Исмаил; "Желка", моноспектакъл на Георги Налджиев „Критична маса“ – пърформанс на хореографката Силвия Чернева; „Кученцето се засмя“ – премиера на детско представление на режисьорката Анна Батева; „Дебютни хореографски миниатюри“ – официално представяне на пет представления,       създадени в рамките на Професионална обучителна програма за хореографи и Резидентската програма на „Дерида Денс Център“. 

Не пропускайте нашата специална секция „Солидарнист“ и съвременния танцов спектакъл „Още една стъпка“ на Виолетта Матюшенко, хореограф от Украйна.

Очаквайте и сетивния спектакъл „Къща от спомени“, създаден по проект „БЯГАЩИ ОТ ВОЙНАТА“, с участието на учениците Поли, Марта, Маша, Лиана от Украинския образователен център в София. 

Паралелната програма предлага дискусии, презентации, прожекции и специални турове с обиколка на свободните сцени в София, както и панел с представяне на дигителен архив на свободната сцена. Разбира се, няма фестивал без купон, за това можете да следите социалните мрежи и да научите къде и кога са партитата на ACT.  

В рамките на изданието ще видим четири международни танцови филма. Това са „Нора“ – филм за танцьорка от Зимбабве на режисьорите Ала Ковган и Дейвид Хинтън; израелският „Дъщерята на хдуожника“ на Маргарита Линтон и Янив Линтон; танцово късометражно кино на компания RUBBERBAND и „Движение (р)Еволюция Африка“ на режисьорите Джон Фрош и Ала Ковган. 

През тази година чувстваме истинско обединение и увереност, които не се ограничават само до думи. Със съмишлениците ни от DA Fest и Aerowaves in Sofia решихме да представим не просто синхронизирана програма, а момент на солидарност и сътрудничество между трите фестивала. Този велик исторически момент е провокиран от нашата отговорност пред сектора и най-вече пред публиката! Търсете обединената програма 3EXPER1ENCE навсякъде из града. 

Пълната програма по дни и часове можете да откриете на https://www.actfest.org/  

и в социалните мрежи на https://www.facebook.com/ACTFESTIVALBG 

13-то издание на „ACT Фестивал за свободен театър“ се случва на СЦЕНА ДЕРИДА“ (ул. Цар Самуил №32), РЦСИ ТОПЛОЦЕНТРАЛА“ (ул. Емил Берзински №5), YALTA ART ROOM (бул. Цар Освободител №20), АТЕЛИЕ ПЛАСТЕЛИН“ (ул. Цар Симеон №48), I AM STUDIO (ул. Георги С. Раковски №149), ХАХАХА ИМПРО (ул. „Георги С. Раковски“ №44).

Коментари