Злоупотреби с финансови средства на ЕС в социалната сфера и програмите за храни

Европейският съюз (ЕС) отделя значителни средства за социални услуги и програми за храна, целящи подпомагане на уязвими групи. Въпреки това, редица доклади и разследвания разкриват злоупотреби и нецелесъобразно разходване на тези средства. Европейската служба за борба с измамите (OLAF) и агенциите като Европол активно работят за предотвратяване и разследване на такива злоупотреби.

Примери за злоупотреби със социалните програми

През 2023 г. OLAF откри, че

над 1 милиард евро от бюджета на ЕС са били обект на измами или неправомерно използвани, като са препоръчали възстановяването на тези средства.

Още 209 милиона евро бяха предотвратени от злоупотреби, благодарение на ранната намеса на разследващите органи. OLAF идентифицира множество случаи на неправомерни практики, включително манипулирани тръжни процедури и конфликти на интереси в рамките на социалните програми (European Anti-Fraud Office(European Commission)

Злоупотреби с програмите за храни

Злоупотребите с програми за храни, като Програмата за храни и основни материални помощи, също са често срещан проблем в ЕС. В някои държави, включително Испания, се откриват случаи на нелегална търговия с хранителни продукти, предназначени за най-бедните слоеве на населението (European Commission(EIT Food).

Мерки за предотвратяване на злоупотреби

OLAF и Европол сътрудничат в операции като "Sentinel", която цели защита на средствата от ЕС срещу злоупотреби, свързани със социални програми. В рамките на тези операции са идентифицирани организирани престъпни групи, които се опитват да извлекат неправомерни ползи от фондовете на ЕС, включително по Програмата за възстановяване и устойчивост след COVID-19 (European Commission).

През 2021 г. OLAF също разследва фалшиви оферти за ваксини срещу COVID-19, които целят измами с национални правителства на стойност над 16 милиарда евро (European Anti-Fraud Office). Европол и OLAF продължават да работят заедно, за да предотвратяват такива злоупотреби, като използват разширени инструменти за разследване и координация между различни държави (Europol).

България е първата държава, която губи достъп до 220 милиона евро от ЕС поради опасения за измами и лошо управление. През 2008 г. Европейската комисия замрази финансиране по различни програми, включително Phare и ISPA, поради липса на достатъчен контрол и конфликти на интереси. Впоследствие страната беше предупредена, че може да загуби още средства, ако не подобри управлението на европейските фондове (POLITICO).

През 2023 г. Европейската прокуратура (EPPO) проведе мащабни разследвания в България, свързани с неправомерното използване на европейски средства. Основни обекти на разследванията бяха проекти за обновяване на железопътната инфраструктура и енергийна ефективност на сгради. Общата стойност на щетите е оценена на около 492 милиона евро. Разследванията разкриха измами, свързани с фиктивни парични трансфери към кухи компании, както и злоупотреби от страна на местни политици. Повече за тези разследвания може да прочетете тук (POLITICO).

Какво следва?

Злоупотребите със средства на ЕС, особено в социалната сфера и програмите за храни, остават сериозен проблем. Въпреки напредъка в разследванията и въвеждането на строги механизми за контрол, необходимостта от по-голяма прозрачност и отчетност продължава да бъде ключов въпрос. За да се осигури, че средствата достигат до нуждаещите се, е необходимо продължаващо сътрудничество между институциите на ЕС и държавите-членки.

По материали от европейската преса и официалните доклади на институциите в ЕС. Можете да прочетете повече за работата на OLAF и Европол на следните връзки:

Заглалвно изображение: колаж на iskrata.bg/canva

Коментари

Още новини