(обзор) Тръмп избегна още един предполагаем опит за убийство

Доналд Тръмп вчера избегна предполагаем опит за убийство за втори път в рамките на два месеца, а ФБР обяви ареста на заподозрения, който изглежда е взел под прицел бившият президент, докато е бил на голф игрище във Флорида, предаде АФП и БТА.

Американските медии посочиха като извършител на предполагаемия опит за убийство проукраински настроения американски гражданин Райън Уесли Раут, който през 2022 г. беше интервюиран в Киев от АФП, докато беше на посещение в страната в знак на подкрепа към украинския народ.

По време на особено напрегнатата президентска кампания около петдесет дни преди изборите на 5 ноември, бившият президент и кандидат на републиканците, който беше на голф игрището на голф клуба си във във Флорида, остана „невредим, след като в близост до него са били произведени изстрели“, съобщи вчера Стивън Чунг, директор по комуникациите на кампанията му.

След това екипът на 78-годишния милиардер и републиканец изпрати от негово име текстови съобщения и съобщения до пресата , в които той уверява: „Не се притеснявайте, в безопасност съм и съм добре. Никой не е пострадал. Благодаря на Бога“.

Сикрет Сървис, елитната полицейска служба, която отговаря за охраната на президента, бивши президенти и водещи политически фигури, обяви, че започва разследване на стрелбата, извършена малко преди 18:00 ч. по Гринуич.

Няколко агенти на службата „откриха огън по въоръжен с автомат „Калашников“ с оптически мерник мъж“, който се намираше в близост до голф игрището на Доналд Тръмп. В него са открити и две раници и оборудване за видеозапис, съобщиха властите на пресконференция.

Заподозреният е избягал с черен автомобил, но свидетел е помогнал на полицията да идентифицира колата и властите са го проследили.

„Имаме задържан човек, който е вероятният извършител“, съобщи шерифът на окръг Палм Бийч Рик Брадшо.

По-късно американските медии идентифицираха задържания като 58-годишният Райън Уесли Раут. Си Ен Ен и Си Би Ес съобщиха, че той от десетилетия има криминално досие и редовно публикува статии по политически и актуални въпроси, като понякога критикува Тръмп. Раут ясно е изразил и подкрепата си за Украйна след руската инвазия.

Предполагаемият нападател беше интервюиран от АФП в Киев в края на април 2022 г., докато участваше в демонстрация в подкрепа на украинците, блокирани в пристанищния град Мариупол.

„Путин е терорист и ние трябва да се отървем от него. Затова трябва всички по света да спрат това, което той прави, и да дойдат тук сега“, каза той тогава пред АФП.

Новата стрелба бе извършена в разгара на и без това странна кампания, след като по-рано през лятото кандидатът на републиканците се отърва с леко нараняване след опит за убийство, а по-късно президентът от Демократическата партия Джо Байдън се отказа от надпреварата и беше набързо заменен от вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън заяви, че е „облекчен“, че съперникът му „е невредим“, и похвали „работата на Сикрет Сървис и федералните правоприлагащи органи“, като потвърди, че „няма място за политическо насилие или каквато и да е форма на насилие в нашата страна“.

На 13 юли Доналд Тръмп, който беше президент между 2017 г. и 2021 г., беше прострелян в ухото от млад американец, който беше застрелян от полицията, след като уби един човек и рани други двама на предизборен митинг в Пенсилвания в североизточната част на страната - един от шестте или седемте ключовите щати за президентския вот.

Снимките на Доналд Тръмп, със стичаща се по лицето му кръв и вдигнат юмрук, обиколиха света и всяха смут в предизборната кампанията за вота на 5 ноември.

Този провал в областта на сигурността доведе до оставката на ръководителя на Сикрет Сървис и до принудителния отпуск на поне петима служители на службите.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/Заглавно изображение: колаж на iskrata.bgBy Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America - Donald Trump, CC BY-SA 2.0/canva

Коментари

Още новини