В свой материал euractiv коментира спорни моменти от миналото на Екатерина Захариева

В свой материал euractiv.com пише, че Екатерина Захариева, номинирана за еврокомисар от България, е подложена на критики заради различни противоречиви действия по време на нейната служба като министър на правосъдието в кабинета на Бойко Борисов.

Основният скандал е свързан с корупционна схема през 2018 г., при която чужденци са получавали български паспорти срещу подкупи. Друг проблем е предложението ѝ за назначаване на бизнесмена Йордан Камчев за почетен консул на България в Северна Македония. Камчев е замесен в корупционни скандали и е санкциониран от САЩ през 2023 г.

Захариева също така е критикувана за близките си връзки с политическия партньор ВМРО, както и за предполагаема връзка със строителството на „Турски поток“, който е в полза на Русия. Отделно, тя е обвинена в неофициални връзки с фигури, свързани с руски интереси, като това включва и достъп на Русия до стратегическа инфраструктура по време на нейното управление.

Тези въпроси пораждат опасения, че Захариева ще се сблъска с тежко изслушване в Европейския парламент по време на своята кандидатура за еврокомисар, особено по въпросите за нейната роля в предишните скандали и предполагаемите ѝ връзки с политически и икономически интереси, свързани с Русия.

Можете да прочетете пълната статия тук: Euractiv

Заглалвно изображение: колаж на iskrata.bg/архив, пресцентър на МВнР/архив, By European Union, Attribution

Коментари

Още новини