Фотоалбуми, пътеписи и изложби в Дома на киното през март

Киното и фотографията се обединяват този месец март!

На 18-ти март, между 13:00 и 21:00, във фоайе-пространството на втория етаж платформата за фотокниги "ПУК!" ще представи селекция от фотокниги, посветени именно на взаимодействието фотография-кино. "The Image To Come" (изд. Steidl, 2008 г.) включва проекти на 10 фотографа от агенция Магнум, вдъхновени от известни режисьори като Вим Вендерс, Андрей Тарковски и Микеланджело Антониони. Също фотограф от Магнум, Георгий Пинхасов, започва кариерата си на снимачната площадка в Мосфилм, където е забелязан от Тарковски, който го кани в екипа на Сталкер. В рамките на събитието ще бъде представена първата му книга, "Sightwalk" (изд. Phaidon, 1998 г.) и "Instant Light" (изд. Thames & Hudson, 2006 г.) с полароиди, заснети от Андрей Тарковски през последните му месеци в Съветския съюз и престоя му в Италия. Книгата "In a Lonely Place" (изд. Hatje Cantz, 2011 г.) на известния с кинематографския си стил фотограф Грегъри Крюдсън включва неговия проект Sanctuary, посветен на легендарното киностудио Cinecittà в Рим, където за заснети голяма част от филмите на Федерико Фелини. В "Dark Lens" (изд. Xavier Barral, 2011 г.) на френския фотограф Седрик Делсо героите от Star Wars са поставени в реални урбанистични пейзажи, заснети в различни градове по света. За нея самият Джордж Лукас казва, че това е една от най-интригуващите интерпретации на филма, които някога е виждал.

"ПУК!"е платформа за представяне на фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница, основана от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. Целта на платформата е да създаде среда за популяризиране и издаване на фотокниги в България, като си сътрудничи с автори, издателства и фестивали в областта на фотографските и независимите издания.

В Cush.Bar /фоайе първи етаж/ на 21-ви март се срещаме с Дария Чапанова, визуален артист от Виена и нейния проект, [4:3], създаден специално за помещенията в Дома на киното - мащабен колаж от 12 творби, снимки на изоставени промишлени обекти в различни точки на света и дигитални колажи. Откриване [4:3]: 20:00 ч. Изложбата продължава до 23-ти април.

Дария Чапанова е родена в Хасково през 1983, но през 1988 със семейството й напускат България и се установяват в Австрия.
Творчеството й отразява идеята за изкуство в общественото пространство, чрез видео, фотография и колаж. Контекстът на пространството определя атмосферата на самата творба и съдържанието.

Коментари

Още новини