Литературен понеделник с Алек Попов

Гост на второто събитие от серията Литературни понеделници ще бъде писателят Алек Попов.

Модератор на събитието отново ще бъде Светлозар Желев, ръководителят на сектор „Национален център на книгата”, който отбелязва, че в тези трудни времена се усеща голямата липса на срещи между автори и читатели.

Формата на тези Литературни понеделници ще бъде по-различна от литературно четене или представяне на книга. Това ще бъдат лични разговори с писателите, а сред имената, с които можете да срещнете през септември се нареждат Теодора Димова (14 септември), Алек Попов (21 септември) и Мария Лалева (28 септември).

Алек Попов е автор на романите „Мисия Лондон“, „Черната Кутия“, „Сестри Палавееви в бурята на историята“, „Сестри Палавееви по пътя към новия свят“; на есеистичната книга „Спътник на радикалния мислител“, както и на редица сборници с разкази, сред които „Ниво за напреднали“, „Митология на Прехода“, „Телесни плевели“. Той е сред най-превежданите и четени български писатели с повече от 40 книги, издадени в чужбина. Романът „Мисия Лондон“ е преведен на 16 езика. Алек Попов е съавтор на сценария на филма „Мисия Лондон“ по едноименния му роман, както и на няколко пиеси, поставени на различни сцени. Носител е на редица литературни отличия, сред които: наградата за нова българска проза „Хеликон“ (2002, 2013); националната награда за драматургия „Иван Радоев“, наградата „Елиас Канети“, „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга на 2007 и 2013 г., наградата на британския ПЕН Център за преводна литература, наградата ProzaBalkan за принос към балканската литература (2019 г.) и др. Алек Попов е член-кореспондент на Българската академия на науките в отдела творци на изкуството.

Билети за „Литературни понеделници“ можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bgна цена от 10 лв.

*Пакетният билет за трите събития е на стойност 25 лв.

Част от приходите ще отидат в подкрепа на участващите в събитията български автори, както и за програма „Българска книга” на Национален център за книгата в НДК, която подпомага издаването на съвременна българска литература.

Коментари

Още новини