Министерство на културата стартира процедура за попълване на Националната система "Живи съкровища" 2024

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА СТАРТИРА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИСТЕМА „ЖИВИ ЧОВЕШКИ СЪКРОВИЩА – БЪЛГАРИЯ”

На основание т.3.1.2 от утвърден Статут на Националната система „Живи човешки съкровища“, Министерство на културата стартира процедура за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2024 г., която преминава през два етапа – областен и национален.

Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство.

Областният етап ще протече в периода септември – октомври 2024 г. и се организира от областните администрации на Република България.  За оценяване на постъпилите кандидатури ще бъдат създадени комисии, в състава на които се включват и експерти от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, представители на регионалните музеи, краеведи и/или други специалисти, работещи в сферата на  нематериалното културно наследство.

До 31 октомври 2024 г. в Министерството на културата постъпват протоколите от работата на областните комисии и пълните досиета на селектираните за национално ниво кандидатури.

Избраните на областно ниво елементи ще се представят паралелно на официалната интернет страница на Министерството на културата и на интернет страниците на съответните областни администрации.

През м. ноември 2024 г., национална комисия ще обсъди и оцени излъчените областни кандидатури и ще направи предложение за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

За допълнителна информация: дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности”, 02/ 94 00 889.

С пълния текст на Статута на Националната система „Живи човешки съкровища“ и документите за кандидатстване можете да се запознаете на следните линкове:

Статут

Декларация

Формуляр

Източник: mc.government.bg

Коментари

Още обяви