Фотоконкурс „Wiki обича да опазва живото наследство на Европа“

За да отпразнуваме живото наследство и да отбележим двадесетата годишнина от Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство, глобалната кампания „Wiki обича живото наследство“ стартира през март 2023 г. Европейската мрежа от фокусни точки за Конвенцията от 2003 г. (ENFP) изигра значителна роля в стартирането на кампанията заедно с мрежата Avoin GLAM и различни други общности на Wikimedia. За да отпразнува и направи видима ярката динамика на живото наследство в Европа, ENFP стартира фотоконкурс за цяла Европа.

Темата на фотоконкурса е „Опазване на живото наследство“. Чрез тази кампания ENFP желае да допринесе за документирането не само на живото наследство, но и на огромното значение на хората, които полагат усилия да се грижат, предават и опазват живото наследство на човечеството.

Конкурсът е отворен от 5 юни до 15 септември 2023 г. Надяваме се колегите да разпространят новината за конкурса в собствените си мрежи и да изберат петимата най-добри кандидати за жури. Най-добрите снимки ще бъдат обявени на 17 октомври чрез медийна кампания по случай 20-ия рожден ден на Конвенцията на ЮНЕСКО от 2003 г.

Ето как да участвате:

Насърчете общностите с нематериално културно наследство във вашата страна да правят снимки за опазване на живото наследство

- използвайте следния ЛИНК, където желаещите да качват снимки да потърсят името Bulgaria и след като се отвори линкът, има опция за качване на снимки – Upload image

Снимките могат да бъдат видяни и изтеглени от страниците на Вашата държава, намиращи се на тази ВРЪЗКА

Координаторите от ENFP ще изберат пет снимки под темата „Опазване на живото наследство“, които да представят за кампанията, след което ще ги изпратят на указан за целта имейл адрес в срок до 1 октомври 2023 г. Информация ще бъде намерена на страниците със снимки в Wikimedia Commons.

Ръководната група на ENFP заедно със специалисти от Wikimedia и Open GLAM ще направят окончателен избор. Ще бъде избрана снимката на всяка участваща държава, която най-добре представя темата на кампанията, както и трите най-добри снимки от целия конкурс.

Защо да участваме?

Всички имаме нужда да комуникираме по-добре какво всъщност представлява живото наследство и неговото опазване. Добрите снимки са от съществено значение за разказването на историята на разнообразието от живо наследство, неговите носители и начините, по които това наследство се предава и поддържа живо във времето и от едно поколение на следващо. Съвместните дейности ще доведат до отворена колекция от медии и материали, които са били споделени в съответствие с произхождащите общности.

Ние насърчаваме с цел да направим видими носители на наследство и практикуващи, разнообразие от общности и методи за практикуване и предаване на нематериалното културно наследство. На практика, това може да означава снимки на хора, практикуващи или изучаващи занаята си, изпълняващи музика или танци на събитие или на репетиция, в работилница, в класна стая или в естествена среда, жизненоважна за практикуването на някои форми на наследство. Това може да е наследствена общност „зад кулисите“ по време на подготовката на техния карнавал ил
 и шествие или друго събитие: шиене, конструиране, обучение или съвместна среща. Или какво да кажем за баби и дядовци, които споделят живо наследство с деца, или младежи, които се включват в практикуването на наследството? Възможностите са безкрайни!

Ключът е да се документират и предоставят снимки за живото наследство в проекти на Wikimedia за използване от общности, медии, държавни служители, за образователни цели и т.н.

По време на кампанията, включени в списъка на ЮНЕСКО елементи на нематериално културно наследство и национални описи ще бъдат предоставени в WikiData. Този конкурс е един от начините за обогатяване и свързване на снимки около изброените/описани елементи във вашата страна. 

Повече информация, включително правилата на Конкурса ТУК

Научете повече за глобалната кампания на уебсайта  Wiki Loves Living Heritage

Гледайте видеоклип video, за да научите повече за кампанията (10 минути, субтитри на EN, FR, ES) или записа на събитието за стартиране launch event

Последвайте Wiki обича живото наследство в социалните медии:

wikiloveslivingheritage
WikiLivingH
wikiliving_heritage
Wiki Loves Living Heritage

Коментари

Още обяви