Събития на Издателство "Жанет 45" 14-18.10.2024 г.

14 ОКТ

В седмицата между 14 окт. - 18 окт., 2024 г. издателство Жанет 45 заедно с партньорите си организира три софийски срещи на български автори и новите им книги. 

На 15. октомври, от 18:30 часа Мартин Касабов и Николай Колев ще представят романа "Момчето, което завърза Луната за Земята" в Книжен център Гринуич. 

Името на Мартин Касабов вероятно сте срещали покрай ревютата му за кино за „Операция кино“ или текстовете му за книги, публикувани в „Списание Култура“. Мартин работи като книжар, където продължава да открива вдъхновения в литературната история от всички изминали епохи. Дебютната му книга носи заглавието „Когато великани ходеха по земята“, а „Момчето, което завърза Луната за Земята“ е вторият му роман. За него редакторът Борис Минков пише:

„Майка разказва приказка на болното си дете – за момче и момиче в пустинята, за архипелаг на сънищата, небесен град и черна птица, която носи със себе си безкрайната нощ. Болестта и сънят се преплитат и детето пропада в този свят на изгубена любов. Спасението му ще зависи от отчаян детектив, чиято сянка разгадава случаите му, както и от мъж, който мрази чехли. 

В своята нова книга Мартин Касабов развива умело интереса си към странни, паралелно съществуващи светове и времена: пустини, морета, миражни източни градове, лунни пейзажи. Колкото и да са необичайни, приказни по своята атмосфера, тези пространства щедро предоставят видения ключове за изграждане на мостове към всекидневието на едно момче от близкото минало, спечелило… уокмен при пътуването си до столицата. Времената се преплитат, деца и родители се следват и застигат по пътищата си един към друг. Но над всичко и всички се извисява мощта на разказването.“

На 16. октомври, от 18:30 часа Кирил Нейков и Митко Новков ще представят романа "Шум в ухото" в книжарница  FOX book café 

Кирил Нейков е роден в Плевен, но живее и работи в София. Има магистърска степен по английска филология и е професионален преводач от и на английски език с 20-годишен опит. Интересува се от субкултури, история на XX век, литература и музика. Първият му роман „Dirty Side“ попада в краткия списък на номинираните дебюти за награда „Перото“ през 2022 г. „Шум в ухото“ е заглавието на втората му книга. За нея Антония Апостолова споделя:

„При Кирил Нейков смешното и носталгичното, абсурдното и тъжно-романтичното, клетото и умилителното са споени – така както беше и в дебютния му роман „Dirty Side“. Той е от онези автори, които умело превръщат собствените си преживелици в разпознаваеми жалони от живота на цяло едно поколение. В настоящата книга Кирил Нейков намира още по-необичаен подход да разкаже онова ежедневното, което родените през 70-те ще си припомнят като оазис на човешката близост, тръпката и смисъла.“

На 17 октомври, от 18:30 часа Марта Радева, Светлана Стойчева-Андерсън и Татяна Ангелова ще представят сборника с разкази "Човекът от последния вагон" в Книжен център Гринуич

Марта Радева е родена в Разград. Преподава български език и литература в Провадия, а през учебната година 2014/2015 работи в град Била Церква, Украйна. 

Публикувала е статии в Сега, Култура, Дневник, Литературен вестник, Азбуки, Родна реч, Дар, Български език и литература, Страница и др. Нейни разкази и есета са печелили отличия в национални литературни конкурси.

Обича да пътува, с влак и велосипед. Представя си рая по борхесовски – като библиотека, в планината.

„Човекът от последния вагон“ е първата ѝ самостоятелна книга. 

„Разказите на Марта Радева ни връщат към връзки, които може да сме забравили, но които имат пряко отношение към вътрешната ни цялост. Впечатлява особената й чувствителност към отстранените и неразбраните, хората от „последния вагон“.
~ Светлана Стойчева - Андерсон

В Столична библиотека Николай Терзийски ще бъде представен като "Разказвач на месец октомври" от Йордан Ефтимов 

Николай Терзийски е роден в Смолян. Завършва журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ през 2005 г., две години по-късно получава магистърска степен от Философския факултет на университета. От началото на 2003 г. работи като журналист в голяма продуцентска компания.. От ноември 2019 г. е сценарист на предаването „Вечерта на Иван Кулеков“ и втори водещ на рубриката „Ex Libris“, в която гостуват някои от най-популярните съвременни български писатели. През 2014 г. създава интернет блога „Терзилъци“, в който публикува свои произведения – кратки и средно дълги разкази, хумористични есета, политическа сатира, публицистика, ревюта за книги. Дебютният му роман „Отлъчване“ излиза на книжния пазар през юни 2017 г. и печели голямата награда в категория проза от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ 2018. През март 2019 г. излиза вторият му роман, озаглавен „Хроники на неведомото“. Той е сред шестте книги, номинирани за „Роман на годината 2020“ – Националната литературна награда на Национален дарителски фонд „13 века България“.

През март 2022 г. излиза третият роман на Николай Терзийски – „Звезди под клепачите“. С него той печели „Национална награда Христо Г. Данов“ в раздел „Българска художествена литература“.

Снимки на Марта Радева и Николай Терзийски – Яна Лозева.

Коментари

Още събития