Премиера на книгата "Аз съм българка"

21 НОЕ

Премиерата на „Аз съм българка” от Петя Александрова и Капка Кънева –  40 знакови портрета от българската история

За мястото на жената в българската история ще поговорят създателите и съвременни българки, превърнали се в пример за своите съвременници.

Отвъд едва няколкото познати имена от учебниците, историята ни познава редица примери за смели, умни и достойни българки. Техните имена обаче са сравнително непознати, а въпросът длъжница ли е историята ни към постиженията на българските жени има по-скоро положителен отговор.

Луксозното издание „Аз съм българка” от Петя Александрова запълва празнината от информация с 40 невероятни истории, а 40 знакови български художнички предадоха образите на Венета Ботева, Леда Милева, Яна Язова, Цветана Табакова, Ива-Ваня, Вела Живкова-Благоева, Мара Белчева и други – познати и непознати имена от историята ни – по свой начин.

Дизайнер на специалното издание е талантливата художничка Капка Кънева, а „Аз съм българка”  до момента се превръща в достоен аналог на превзелата целия свят „Истории за лека нощ за момичета бунтарки”.

И все пак защо героините на „Аз съм българка” са само жени и има ли как техният опит да послужи за пример?

Заповядайте на представянето на книгата, което ще се проведе от 18:30 ч. на 21 ноември 2019 г. в новото пространство Missia23 (ул. „Мизия 23”). Освен създателите на проекта в разговора за мястото на онези жени със смели идеи и хвъркати мечти ще си поговорим със съвременни българки – безспорен пример – журналистката и телевизионна водеща Анна Ангелова и създателката на Фондация „Детски книги” Валентина Стоева.

Да си припомним 40 вдъхновяващи биографии, пример за това, че човек може да промени света само чрез своите (дори и малки) действия.

Линк към FB събитието може да откриете тук: https://www.facebook.com/events/1278414995670760/

Входът е свободен!

„Моят избор на героини в тази книга робуваше на едно-единствено условие: да могат да служат за пример и вдъхновение на днешните момичета. На тези, които са неуверени, плашливи, несмели. На тези, които лесно се отказват от мечтите си, ако срещнат препятствие или неодобрение. Които се страхуват от обществено порицание, боят се да бъдат различни, любознателни, страстни, дръзки... На тези, които не смеят да бъдат щастливи или свободни посвоему.”

Петя Александрова

Място на провеждане: ул. „Мизия“ 23, 1124 ж.к. Яворов

Коментари

Още събития