Юбилейна изложба, посветена на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов

9 ЮЛИ

На 9 юли, четвъртък, от 10:30 ч. в Галерия на открито пред Народния театър ще бъде представена Юбилейната изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Изложбата се организира от Столична община и Националния литературен музей. В 28 документални пана са проследени основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място е посветено на семейството – майката на поета Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София.

В изложбата са представени и ценни експонати, доказателство за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. Св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната му литературна дейност и участието в обществения и политически живот в следосвобожденска България. Важен акцент в изложбата са творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстатиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов. 

Експозицията в Галерия на открито пред Народен театър „Иван Вазов“ ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на столицата до 26 юли 2020 г.

Място на провеждане: ул. „Дякон Игнатий“ 5, 1000 Център

Коментари

Още събития