13-то издание на международния Фестивала "Антистатик"

10 ОКТ

През октомври и ноември в София ще се проведе 13-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ под мотото „Животът е НА ЖИВО“. Фестивалът предлага разнообразие от събития, а билетите за всички представления в програмата му вече са в продажба в мрежата на EPAYGO на преференциална цена. 

Фестивалът започва на 10 -11 октомври с Международната хореографска среща „Изследване на движението“, част от програмата “The Choreographic Convention” на европейския проект Life Long Burning  – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“, която ще се проведе на живо в Гьоте-институт в София и ще се излъчва онлайн на Фейсбук страницата на „Антистатик“ (@antistatic.international.festival). Срещата създава пространство за диалог между практици и теоретици, провокирани от все по-разширяващото се понятие за хореография. Дискусиите между българските и международните участници, предвидени в програмата, ще засегнат теми като изследване на движението като артистична практика и теория; влиянието, което оказват новите технологии за актуалното разбиране за хореографията като творчески и изследователски инструмент; възможностите за архивиране на хореографски практики и тяхното реконтруиране въз основа на исторически документи, както и все по-видимото ù присъствие в различни социални движения и протести, служещи си с хореографски и перформативни средства. 

Във вечерите на хореографската среща, стартира и Международната артистична програма на „Антистатик“ с две представления в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс от 19:00 часа. На 10 октомври в София гостува хореографът и изпълнител от Словения Юрий Коняр, който е и част от световноизвестната танцовата компания „Les Ballets C de la B“. Той пристига с представлението си „Голдбергови вариации“, създадено въз основа на видеозапис от известния пърформанс от 1986 г. „Голдбергови вариации от Йохан Себастиан Бах в изпълнение на Глен Гулд, импровизация на Стив Пакстън“. Коняр започва работата си по представлението през 2007 г., гледайки видеото ежедневно в продължение на година и давайки свобода на въображението си да запълва изникващите в него въпроси със собствени открития. С течение на времето, този процес се превръща в дългосрочна импровизационна практика и основа за продължаващ диалог. 

На 11 октомври творческият екип на STEAM ROOM, съставен от хореографите и изпълнители Александар Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, представят номинираната си за награда „Икар“ 2020 хореографска творба “dragON aka PONY”. Нейн фокус е състоянието на постоянен преход, а целта –  да разгърне интимността на изпълнителите чрез отпразнуването на взаимното съжителство. В контекста на съвременния поп, представлението съживява „геометричната хореография“ през призмата на класицизма и използването на фолклора като ритуална форма. Така“dragON aka PONY” предлага малко от почерка на легендарната Айседора Дънкан и много MTV и VH1. 

Международната програма на 13-то издание на „Антистатик“ ще продължи и през ноември с представления на артисти от Германия, Австрия, САЩ и Япония. От 06 до 08 ноември ще се проведе и  Втората „Българска танцова платформа“ на фестивала. Тя ще покаже 13 танцови представления на български хореографи, създадени в последните години. Форматът е насочен както към изкушените от съвременното сценично изкуство зрители, така и към специално поканена международна публика от фестивални селекционери, директори на финансиращи организации, мениджъри на театри и пространства за танц. Втори брой на ежегодното „Списание за танц“ също ще има своя премиера в рамките на фестивала. 

„Затова – вземете си най-хубавата маска и бъдете с нас, защото COVID-19 ни научи на много неща, но най-вече, че „Животът е НА ЖИВО“.“ – подканят организаторите и подчертават изрично, че фестивалът ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

Повече подробности за програмата на „Антистатик” можете да откриете на antistaticfestival.org, както и в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival), и в YouTube канала на фестивала

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2020 се организира от: Фондация „Брейн Стор Проджект”, Асоциация „Информбюро” и „Номад Денс Академи България”, с финансовата подкрепа на Министерство на културата; Календар на културните събития на Столична община за 2020; Гьоте-институт България; Австрийско посолство в София; DANCE ON TOUR Австрия – проект на „Танцквартир” Виена в сътрудничество с Федерално министерство за Европа, интеграция и външни работи на Австрия; в партньорство с Национален дворец на културата; ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс; Театър Азарян”; Сцена „Дерида” и Black Flamingo Bar 

Международна хореографска среща „Изследване на движението“/Choreographic Convention V, Sofia и платформа „Без дистанция” са част от проекта “Life Long Burning – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“, с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз, Програма „Култура” на Столична община и Министерство на културата, в партньорство с Гьоте-институт България

„Българска танцова платформа“ се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община и Министерство на културата.

Място на провеждане: Национален дворец на културата, бул. „България“

Коментари

Още събития