Изложба-плакат на Петер Поч

11 Май

Един от най-известните съвременни плакатисти - Петер Поч (Унгария) пристига в България по покана на Международното триенале на сценичния плакат.

С проекта „ЛИЦЕ В ЛИЦЕ“ на Петър Поч ще бъдат открити две изложби в градовете София и в Бургас. Световноизвестният плакатист ще участва и в отворени ателиета, организирани са срещи със студенти и негови колеги. 

Плакатистът Петер Поч  се занимава с теми, с които изразява личното си мнение и позиция. Неговата техника на остроумната, гротескна и болезнена импровизация е част от характера му и се проявява в темите и изображенията му. Въпреки че използва широк набор от решения, той е майстор, чието творчество може да бъде безпогрешно разпознато и неслучайно е поставян сред най-влиятелните имена в света на съвременния световен плакат.

 Изложбите, които ще бъдат показани в България представят две тематично групирани направления в неговото изкуството: 

Първата изложба  „СОЦИАЛНИ ПЛАКАТИ“ се открива на 9 май от 18:00 ч. в най-новата изложбена зала на Национална художествена академия, зала „Тераса“, Нов учебен корпус на НХА София на ул. Шипка №1 и ще продължи до 19 май 2023 г. 

Втората изложба  „Плакати за културни събития“ се открива на 11 май, 18:00 часа, фоайе НХА – Филиал Бургас, Магазия 1, Пристанищен комплекс Бургас и ще може да бъде видяна до 31 май 2023 г.

Световно признатият автор Петер Поч дарява внушителна колекция от 135 плаката, представящи творчеството му от последните десетилетия, на фонда на Международното триенале на сценичния плакат – София.

Експозициите и присъствието на техния автор са повод за съпътстващи инициативи.

На 13 май 2023 г. в НХА (Нов учебен корпус, Ателие 004) Петер Поч ще бъде специален гост на Научно-приложна конференция „Психология и изкуство“, организирана от Катедра „Психология на изкуството, художествено образование и общоакадемични дисциплини“ към НХА.

СОФИЯ: 

КОГА:  9 – 19 май 2023 г. 

Откриване: 9 май, 18:00 часа

КЪДЕ:

Зала „Тераса“, Нов учебен корпус на НХА, София, ул. „Шипка“ №1 

БУРГАС: 

КОГА: 11 – 31 МАЙ 2023 г. 

Откриване: 11 май, 18:00 часа 

КЪДЕ: 

НХА – Филиал Бургас, Магазия 1, Пристанищен комплекс Бургас. 

Гостуването на Петер Поч в България е подкрепено от научната и художественотворческа дейност на НХА, част е от програмата „Плакатът – проекции и перспективи“, изпълнявана със съдействието на НФ „Култура“, от Международното триенале на сценичния плакат – София, което и през 2023 г. е включено в Календара на културните събития на Столична община. 

За изкуството на Петер Поч 

Плакатите на Поч изразяват неговата творческа, политическа и социална позиция на ангажиран художник. Те създават неповторим диалог със зрителя и заживяват самостоятелен живот на художествени произведения отвъд конкретното си предназначение – живот, по-дълъг от продуктите или събитията, заради които са създадени. В плакатите си Поч развива една много лична и нетипична иконография, населена от зооморфни същества, животни, растения, птици и книги, очи и метрономи, знамена и капани за мишки, демони и мъченици, моливи и колесници, кръстове, знаци и много различни предмети. Скулптирани и ръчно оцветени, всички те се преливат, разменят си местата и се превръщат в мощни символи с цялостно въздействие и неповторима индивидуалност. Петер Поч е визуален драматург, който населява плакатите си с герои и драми, истории и сложна система от символи.

Чрез своето изкуство авторът коментира сериозно и задълбочено социалната и особено политическата ситуация в Унгария и Източна Европа. За него плакатът е огледало на реалността и катализатор за промяна. Творбите му, фокусирани върху значими социални проблеми, са честни до крайност и безкомпромисни в своите образи-присъди. 

За автора

Петер Поч е роден на 14 септември 1950 г. в Печ, Унгария.

Дипломира се през 1971 г. като дизайнер на златни и сребърни изделия. От 1972 г. работи като графичен дизайнер, създавайки предимно културни и някои комерсиални плакати. След политическите промени, от 80-те години на XX век до днес, е автор на множество политически плакати.

Като свои духовни учители определя Хенрик Томашевски, Валдемар Швежи и Дьорд Конечни. Творбите му са представяни в най-авторитетните форуми за плакат по света (международни изложби, биеналета, триеналета) и са отличавани с престижни награди. Редовен участник е в международни кампании за плакати с покани: „Почит към Макс Понти“, „13 + Лотрек“, „Комуникация 2000“, „Унгарски милениум“, Toulouse Family, „Децата са ритъмът на света“, „Буквите на България – азбука на Европа“, Сараево 2014, „Чествай земята“ (дизайн x Тайпей). През 1991 г. създава собствено ателие; през 1997 г. получава унгарската награда за изкуство „Михали Мункачи“, а през 2008 г. основава Унгарската асоциация за самотата на плаката.

Организирал е повече от 50 самостоятелни изложби, носител е над 35 международни и унгарски награди и изнася лекции по цял свят. Редовно участва в Триеналето в София и е един от членовете на международното му жури, а със своето дарение от 135 плаката се превръща и в най-щедрия индивидуален дарител на неговия уникален фонд от образци на плакатното изкуство.

Снимки: Национална художествена академия

Място на провеждане: ул. „Шипка“ 1, 1000 София център

Коментари

Още събития