Олга Хавлова - фотографска изложба

12 СЕП

Изложбата е подготвена от Комитета за добра воля - Фондация „Олга Хавлова“, за да припомни на обществото основателката на организацията госпожа Олга Хавлова.

Снимките показват началото на дейността на Комитета за добра воля - Фондация „Олга Хавлова“, срещи на г-жа Олга Хавлова с деца и възрастни с увреждания, но също и с известни личности, подкрепящи сродни благотворителни каузи, като например принцеса Даяна, актьорът Ален Делон или испанската принцеса Кристина. Други кадри представят средата в психиатричните болници и социалните заведения по това време. Фотографиите са направени от известните фотографи: Ондржей Немец, Бохдан Холомичек, Пршемисъл Фиалка, Габриела Чапкова, Зденек Храпек и други.

Олга Хавлова (11.07.1933 – 27.01.1996), по баща Шплихалова, е родена в голямо семейство в Жижков и има доста тежко детство. След като завършва училище, тя работи като счетоводителка, склададжийка, продавачка. Запознава се с Вацлав Хавел през 1953 г. и през 1964 г. се омъжва за него. Докато Вацлав Хавел е в затвора продължава вместо него самиздат поредицата Expedice, за което е обвинена в подкопаване устоите на републиката. Сътрудничи и при издаването на „Оригиналният видеожурнал“, който документира дейността на дисидента в тогавашна Чехословакия. По примера на Комитета за защита на несправедливо преследваните, заедно с приятели от Харта 77, тя основава Комитета за добра воля с цел да помага на хората със здравни или социални проблеми, така че да могат възможно най-добре да се интегрират в обществото. Комитетът за добра воля е регистриран от Министерството на вътрешните работи на Чешката република на 12 април 1990 гoдина. Няколко години по-късно, на 23 септември 1992 г., е регистрирана фондацията „Олга Хавлова“. От този момент нататък организацията използва името Комитет за добра воля – Фондация „Олга Хавлова“ (абревиатура на чешки VDV). Мисията на VDV е да подкрепя неправителствени организации с нестопанска цел в сферата на здравеопазването, социалната, хуманитарната и образователната дейност, ако имат за цел достойното включване на хора с увреждания, изоставени деца, болни и възрастни. VDV е една от най-старите и най-значимите фондации в Чехия.

През 1991 г. норвежката фондация Stiftelsen Arets Budeie присъжда на Олга Хавлова престижната награда „Жена на годината 1991“. През 1995 г. е наградена с медал Přemysl Pitter и става „Жена на годината 1995“ на Чешката република.

Заповядайте на 12 септември в 18:00 часа в галерията на Чешкия център. Проектът се реализира съвместно с Посолството на Чешката република в София.

Място на провеждане: ул. „Георги С. Раковски“ 100, 1000 София център

Коментари

Още събития