Нощ на литературата в Чехословашкия клуб

27 СЕП

Едно от най-вълнуващите събития в културния ни календар ще бъде на 27 септември между 18:00 и 22:00 часа. София, заедно с още десетки български и европейски градове, ще се преобрази в своеобразна сцена за четене и слушане.

Литературният хепънинг ще открие и тази година магията на малките и големи литератури. Откъсите от избраните за четене произведения в отделните читателски места (гнезда) ще бъдат представени от обичани български актьори, радио и телевизионни водещи. 

Чешкият център има удоволствието да представи разказа "Предизвестените" на съвременната чешка писателка Адела Кнапова, който четем в превод от бохемистката Росина Кокудева. Откъсът ще бъде прочетен от известната радиоводеща с омайващ глас Ива Дойчинова.

Заедно ще четем и слушаме чешкия разказ в сградата на Чехословашкия клуб, на ул. "Кракра" 15, зад Софийския университет от 18:00 часа.

Главен координатор на събитието е Фондация "Детски книги" в София съвместно с посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други) и Представителството на Европейската комисия в България. В София Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

За книгата: Разказът "Предизвестените" е част от публикуваната през 2022 антологията „При чехите“, събираща на 50 творби на съвременни чешки автори. Самата авторка признава, че текстът е много личен и наситен с чувства, а темата за репродуктивното здраве продължава да носи със себе си много неизговорени истории. Разказът „Предизвестените“ става любим на читателската публика, като през 2019 е номиниран за „Книга на годината“ в Чехия.

За автора: Адела Кнапова е съвременна чешка писателка и журналистка. Известна е най-вече като водещ автор в седмичника „Рефлекс“. Награждавана е многократно за литературните си репортажи. През 2003 г. излиза дебютнaтa є книга „Неканени“, през 2006 г. – романът „Невъзможността на нулата“ веднага бива класиран от Чешкото радио сред най-добрите книги на годината, а само година по-късно същият успех има и романът ù „Буквар“. През 2019 г. новелата ù „Предизвестените“ е номинирана за „Книга на годината“. Пише и разкази, авторка е на редица едноактни пиеси за театър.

Място на провеждане: ул. „Кракра“ 15, 1504 София център

Коментари

Още събития