Фестивал на любителските камерни и кафе-театри - Свищов

22 МАР

Заявки за участие в Двадесет и втория национален фестивал на любителските камерни и кафе – театри се приемат в Първо българско народно читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856” в Свищов в срок до 13 март включително. Тази година фестивалът ще се състои на 22 и 23 март.

Театралният форум се провежда под патронажа на кмета на Община Свищов д-р Генчо Генчев. Двадесет и второто му издание ще премине под знака на 155 години от отпечатването на „Устав на Българското читалище в Свищов” и 120 години от Дарителския акт на Кирил Д. Аврамов за построяване на сграда за театър и читалище в Свищов.

Съгласно статута на фестивала, с право на участие в него са всички любителските камерни и кафе – театри без жанрово ограничение. Театралните групи представят по един спектакъл с времетраене до 60 минути пред съставено от професионалисти жури. Ще бъдат връчени специална награда на кмета на Община Свищов, три награди за спектакъл и по три награди за мъжка и за женска роля. Свои награди ще връчат и от Съюза на народните читалища, с чието съдействие се организира фестивалът, както и от Свищовското читалище.

Фестивалът на любителските камерни и кафе - театри води началото си от 1998 година, когато се провежда първото му издание. След двугодишно прекъсване, през пролетта на 2000 година се провежда за втори път и е посветен на 130 годишнината от Първото театрално представление в Свищов.

От 2004 година насам фестивалът на любителските камерни и кафе – театри се провежда ежегодно в навечерието на 27 март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на театъра.

Място на провеждане: Център, ул. Еленка и Кирил Аврамови

Коментари