София Филм Фест в Сливен 2024

28 Май

Екипът на София Филм Фест и Община СЛИВЕН канят жителите и гостите на града на 8-о изданиеСФФ в Сливен“ – в продължение на общата мисия за възпитаване на вкус към стойностно кино със специално подбрани филми за КИНОмани! 

В рамките на 3 дни – от 28 до 30 май, в Зала „Сливен“ ще представим шест забележителни фестивални кинотворби! 8-ият „СФФ в Сливен“ е част от проекта на Арт Фест „СФФ на път 2024“, реализиран съвместно с Община Сливен и с подкрепата на ИА Национален филмов център, Vivacom и паневропейската вериrа киносалони Europa Cinemas.

Входът е СВОБОДЕН!

 

Откриваме „София Филм Фест в Сливен“ на 28 май (вторник) в 18:00 часа с българския филм, спечелил сърцата на публиката на 28-ия София Филм Фест през март – „ЗАЩОТО ОБИЧАМ ЛОШОТО ВРЕМЕ“, пълнометражен дебют на сценаристката и режисьор Яна Лекарска. Главните роли във филма са поверени на Неда Спасова и Владимир Михайлов – техните герои се срещат отново след 20 години в един дъждовен пролетен ден в крайморското градче, където са прекар­вали лятото като деца. Двамата заедно преоткриват миналото, което може би ще про­мени бъдещето им. 

Авторката на филма Яна Лекарска ще бъде специален гост на публиката в Сливен и ще бъде на разположение за разговор след края на прожекцията!

 

Първата фестивална вечер продължава в 20:30 часа с ПАДНАЛИ ЛИСТА“ – най-новият филм на емблематичния финландски режисьор Аки Каурисмаки. Удостоен с награда на журито и с номинация за „Златна палма“, „Паднали листа“ бе една от най-обсъжданите творби в Кан’23 и разказва за двама самотници, които се срещат случайно една нощ в Хелзинки и опитват да открият любовта в живота си. Филмът е поредната възхитителна история на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак.

 

В сряда – 29 май, програмата продължава в 18:00 часа с новия филм на награждавания германски режисьор Кристиан ПецолдПОЖАР“. Един от най-адмирираните филми в официалната селекция на Берлинале ’23 пресъздава бурните емоции между група познати, споделили ваканционна вила на брега на Балтийско море. Герои на тази история са Леон (Томас Шуберт), Феликс (Лангстън Уйбел), Дейвид (Ено Требс) и Надя (Паула Беер, която е звездата на Пецолд през последните години). Всичко се случва на фона на горски пожар, а вниманието на зрителите е приковано от динамиката на отношенията между героите. „Пожар“ спечели „Сребърна мечка“ – голямата награда на журито в Берлин.

 

Вторият фестивален ден 29 май (сряда) продължава в 20:00 часа с прожекция на новата творба на легендата Вим Вендерс – „ПРЕКРАСНИ ДНИ. В Кан’23 филмът бе номиниран за „Златна палма“ и удостоен с наградата на Екуменическото жури, а Коджи Якушо получи приза за най-добър актьор. „Прекрасни дни“ бе и сред претендентите за Оскар за най-добър международен филм. Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс.

 

В следобедните часове на 30 май (четвъртък) ще предложим за първи път в Сливен възможност на желаещите да се докоснат до триизмерните образи, които разказват късометражни истории – каним ви на VR-прожекции във фоайето на зала „Сливен“, които започват в 16:00 часа. Инициативата се реализира в партньорство с VR Lab BG. Този допълнителен акцент във фестивалната програма ще продължи до 20:00 часа.

 

На 30 май (четвъртък) в 18:00 часа програмата продължава с прожекция на новия филм на прочутата германска режисьорка Маргарете фон ТротаИНГЕБОРГ БАХМАН – ПЪТУВАНЕ В ПУСТИНЯТА“. Творбата е номинирана за „Златна мечка“ на Берлинале 2023 и е посветена на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Едновременното съществуване на любовта и подозрението е най-дълбоката неизказана истина в увлекателния филмов разказ на режисьорката и нейната най-голяма сила е способността ѝ да изведе този парадокс в отношенията между мъжете и жените.

 

В последния филмов ден на „София Филм Фест в Сливен30 май (четвъртък) от 20:00 часа каним всички на среща с хитовия нов филм на режисьорката София КополаПРИСИЛА“. С престижната награда „Купа Волпи“ за най-добра актриса, присъдена на изящната Кейли Спейни, творбата на Копола фокусира интереса на киноманите още от Венеция, където получи номинация за „Златен лъв“. Режисьорката създава сценария по биографията „Elvis and Me“ с благословията на Присила Пресли и съавторката на книгата Сандра Хармън, като в центъра на историята е невинното и чаровно младо момиче, в което се влюбва легендарния и неустоим Елвис. Тази предизвикателна роля е поверена на един от най-търсените млади актьори – Джейкъб Елорди. През гледната точка на любимата на Елвис, Копола разказва за непознатата страна на един велик американски мит.

Вход – С В О Б О Д Е Н

 

Място на провеждане: Сливен ЦентърКомлука, Сливен

Коментари

Още събития