Народно читалище "Добри Чинтулов - 1935"

Читалище, София, Дианабад Заяви

Народно читалище „Добри Чинтулов” е създадено през 1935 г. от малка група работници, студенти и ученици.

В тогавашния квартал „Дан Колов” с  нерегулираните улички, с кал, в дървенишкото землище, без училище за децата,  зад околовръстната линия, т.е. формално  извън София се създава културно средище – читалище.

В САЩ ролята на културно средище в малките градове играят църквите.

В СССР се изграждаха културни центрове към заводите и колхозите.

В градовете на Западна Европа към общините  работят „Сдружения за инициатива”, които се организират  от дребния и среден бизнес.

А тук, зад околовръстната линия не църква, не държавата, не бизнесмени, а обикновени работници и 1 – 2 студенти са създали културно средище без средства и без сграда.

Само с една идея !

Организирали библиотека със собствени книги, в частни къщи.

И тъй като книгите били малко, а и скъпи – организирали колективно четене в частни домове.

Организирали театър – без салон, в частни къщи.

И тъй като  живеели далеч от центъра на Столицата се захванали да организират цялостния  живот на квартала – и спортен, и туристически, и книжовен, и театрален, и образователен.

Сега НЧ „Добри Чинтулов – 1935” разполага с неголяма сграда на бул. „Никола Габровски” № 55, която е своеобразен храм на духовността.

В него се провеждат школи по музика, рисуване и керамика за децата от квартала, репетират хоров и театрален състав,  представят се куклени представления за най-малките и ежеседмични прожекции за възрастните, провеждат се срещи с културни дейци, с художници и общественици, събират се на раздумки пенсионери и поети,  библиотеката разполага с повече от 18 000 тома книги, предлагат се на читателите 17 периодични  издания.

Читалище „Добри Чинтулов” родено през 1935 г. е своеобразен духовен мост, по който вече 80 години вървят и ще вървят и през следващите години към духовността и културата поколения дианабатчани.

За своята народополезна дейност Читалището е наградено с орден „Кирил и Методий” и с „Почетен знак”на Съюза на народните читалища.

Инициаторите: Здравко и Добри Агапиеви Кръстеви, Стоянка Стоева Христова.

Основателите: Здравко, Добри и Венцислав Кръстеви, Стоянка Христова, Георги и Асен Христови, Мария ,Надя, Зойка и Петър Стайкови, Евтим Кощаров, Методи и Цветанка Захариеви,  Лина, Георги и Елена Митеви, Олга и Домнийка Владимирови, Мария Ламбриева, Петрунка Малинова и други.