Драматичен театър - Пловдив

Културен институт, Пловдив, Център Заяви

“ЗНАЧИ ПОЛОЖИ СЕ ВЕЧЕ ЗДРАВА ОСНОВА НА БЪЛГАРСКИЙ НАРОДЕН ТЕАТЪР.”

Иван Вазов, 11 декември 1881,
в. “Народний глас”

Пловдив е първият български град със собствена театрална сграда и трупа от 1881 година. Вдъхновител на българския професионален театър е патриархът на българската литература Иван Вазов.

„На 8 декември (1881) Дружеството на работниците от Дановата печатница с участието и под режисурата на Стефан Петков Попов представя в театър “Люксембург” пиесите “Стоян войвода” от Добри Войников и “Ревността на Барбуйе” от Молиер…

Два дни по-късно след емоционален дебат на историческото XIII заседание на Областното събрание се гласуват 75 000 гроша “за съставлението на движима театрална трупа”. По този повод на следващия ден (11 декември) в. “Народний глас“ заключава с перото на Вазов: “Значи положи се вече здрава основа на българский народен театър.” (Из “Сто + двадесет сезона” от Пенка Калинкова)

Драматичен театър Пловдив е държавен репертоарен театър, водещ национален културен институт. Неговата трупа създава през годините много от звездите на българския театър и кино. Постановките и актьорите му са носители на многобройни национални и международни награди. Театърът е отличен от Министерство на културата на България за високи постижения в областта на мениджмънта и маркетинга през 2012 и 2016 година.

През 2016 година Драматичен театър-Пловдив завършва преустройството си като модерна високооборудвана европейска театрална сцена. Той разполага с голяма зала (468 места), с камерна зала (117 места), Zoom зона за театрални и други арт експерименти (350 места) и лятна сцена (250 места). Театърът е домакин на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, чийто основател и артистичен директор е проф. Стефан Данаилов.

Елате на театър! Хубаво е.