Крепостта се разпада: Как се разпределят силите в ДПС

Кой ще надделее в монолитното преди ДПС - Ахмед Доган или Делян Пеевски? Резултатът ще стане най-ясен на изборите в “крепосттта“, както наричат Кърджали, където Движението спечели и петте мандата на предишния вот.

Свърши се с гадаенето кое място ще заеме ДПС на изборите - няма да е в челната тройка. За позиция след трето място всяка от двете регистрирани за участие формации (с и без ДПС в името) ще се състезава с БСП“Има такъв народ” и някоя партия от националпопулистка порода - но най-напред с доскорошните си съратници.  

Сражението ще е до последна минута

Четиридесет дни преди изборите на 27 октомври, прогнозите, че етническият вот на ДПС ще се изсипе при привържениците на Ахмед Доган, няма изгледи да се сбъднат на сто процента. В някои райони ще се реализират наполовина, в други може и да приближат сто процента, но как ще изглежда в мандати крайният резултат е трудно да се калкулира - сражението ще е до последната минута. 

Бившият съпредседател на ДПС - олигархът Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, се позиционира като по-силен институционален играч, с подкрепа от регулаторни органи и институции. Неговото “ДПС-Ново начало” вече получи марката “ДПС” от Върховния административен съд (ВАС), което му гарантира и представителство в РИК и СИК, които броят гласовете и вписват резултатите в изборните протоколи.  

Прочетете цялата статия на Дойче Веле

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/архив, пресценътр на ДПС, официална страница

Коментари

Още новини