Историята на синовете на Путин

С благодарност към Свободна Европа

За тях се знае много малко. Но няколко медийни публикации и доклади вдигат завесата над охолния им живот. В голямата резиденция те са пълни господари и никой не им противоречи. Отглеждани са повече от персонала, отколкото от родителите си. Те са Иван и Владимир, синовете на Путин от Алина Кабаева.

През юни руската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) публикува една история, написана по сателитни снимки. Изображенията показваха, че резиденцията на президента Владимир Путин в курорта Валдай е укрепена с противовъздушна отбрана.

Системата, очевидно, има за цел да защити разкошното имение от украински безпилотни самолети.

Сега идва нещо като продължение на тази история, публикувана от разследващия сайт Център "Досие", който е финансиран от бившия петролен магнат и отявлен критик на Путин Михаил Ходорковски (днес в изгнание). Авторите твърдят, че точно в този укрепен дом на брега на езерото Валдай живеят двамата малки синове на Путин.

Имението е разположено почти на средата на пътя между Санкт Петербург и Москва и е само на 20 минути с хеликоптер от Кремъл. Център "Досие" отдавна твърди, че Путин има двама сина от бившата звезда на руската гимнастика и настоящ депутат в Държавната дума Алина Кабаева.

Новият доклад на "Досие" стъпва основно на свидетелски разкази на човек, работил в резиденцията и редовно общувал със синовете на Путин. Това хвърля нова светлина върху цялата история.

Путин и думите за семейството

Путин и Кремъл пазят в строга тайна всичко, свързано със семейството на президента през десетилетията на неговото управление. По време на пресконференция през 2015 г. Путин каза:

"Никога не обсъждам семейството си с никого. Всеки човек има право на своята съдба. Те живеят собствения си живот и го правят с достойнство".

Само преди няколко седмици обаче, по време на посещение в област Тува, Путин направи необичаен коментар:

Някои от членовете на моето семейство, най-малките, също говорят китайски - говорят го свободно

"Някои от членовете на моето семейство, най-малките, също говорят китайски - говорят го свободно", каза президентът.

От думите му не стана ясно кого има предвид - трите си внучета, които според съобщенията има от двете дъщери от брака си с Людмила Путина, или синовете си от Кабаева, които според медийни публикации са родени през 2015 г. и 2019 г.

Путин се разведе с Людмила през 2014 г.

Кои обаче са наследниците на руския президент?

Дъщерите

Най-голямата дъщеря на Путин е Мария. Тя е родена в Ленинград през 1985 г. и в момента е на 39 години. Въпреки че Путин не е потвърждавал съобщенията в медиите, тя е идентифицирана като ендокринолог на име Мария Владимировна Воронцова.

Тя е силно ангажирана с финансирания от държавата онкологичен център край Санкт Петербург като основен акционер в компанията "Номеко", която управлява инвестицията на стойност 634 млн. долара.

Малката дъщеря на Путин, Екатерина, е родена в Дрезден, тогавашна Източна Германия, през 1986 г. и сега е на 38 години.

Репортерите я идентифицират като Катерина Владимировна Тихонова, бивша танцьорка по акробатика, която ръководи финансиран от държавата бизнес инкубатор под егидата на Московския държавен университет. Тя е и заместник-директор на Института за математически изследвания на сложни системи към университета.

От 2013 г. до 2018 г. тя е омъжена за бизнесмена милиардер Кирил Шамалов.

Синовете

Много преди развода с Людмила през 2014 г., Путин има романтична връзка с Кабаева, за която се предполага, че започва през 2008 г.

През 2020 г. руското издание The Insider (днес в изгнание) съобщи, че главният акушер-гинеколог на Министерството на здравеопазването Лейла Адамян и дъщеря ѝ са регистрирани като собственици на елитни московски недвижими имоти на стойност около 1 млрд. рубли (11 млн. долара).

Покупката е извършена месеци след като Кабаева е родила в Националния медицински изследователски център по акушерство, гинекология и перинаталогия "Кулаков" в Москва, където работи Адамян.

Разследващият журналист Сергей Канев тогава съобщи, че болницата е била щателно претърсена и обезопасена от агенти на Федералната служба за защита (ФСО), която е руският аналог на американската Сикрет сървис.

На 23 май 2019 г., две седмици след раждането, Путин лично връчва на Адамян орден "За служба на родината" втора степен на пищна церемония в Кремъл.

Според доклада на Център "Досие" първият син на Путин с Кабаева - Иван, е роден през 2015 г., а по-малкият, Владимир, е роден през 2019 г.

Център "Досие" твърди, че се е сдобил със снимки на момчетата, но е решил да не ги публикува, за да защити малолетните.

До известна степен бавачките заместват родителите им, като закусват с тях, учат ги и спортуват с тях

"Те не прекарват много време с родителите си", казва пред руската служба на RFE/RL Иля Рождественски, водещ автор на доклада на Център "Досие". "Според нашата информация по около 30 до 60 минути на ден. До известна степен бавачките заместват родителите им, като закусват с тях, учат ги и спортуват с тях".

Въпреки това Иван много харесва Путин, казва още Рождественски.

"Синът цени играта помежду им и съвместните им хокейни мачове. Синовете играят в един отбор с Владимир Путин срещу агентите на ФСО. Иван неведнъж е разказвал на служителите една история, която очевидно родителите му са му разказали, за това как, когато се родил, баща му бил толкова щастлив, че извикал: "Ура! Най-накрая момче!", казва Рождественски.

По думи на изследователя и двете деца учат английски и френски.

"Възможно е те да се подготвят за спортна кариера. Те имат професионални треньори, единият по гимнастика, а другият по плуване. Имат учител по шахмат. По-големият син изучава и академични предмети", казва още изследователят.

Рождественски казва, че двете момчета рядко виждат деца на своята възраст. Това се случва най-често на празници, когато семейството на Путин кани свои приятели, но дори тогава всичко е под стриктен контрол.

"Приятелите, които са прекарали няколко седмици в карантина, пристигат във Валдай и водят децата си със себе си".

Престолонаследници

Вътрешният източник на Център "Досие" насочва изследователите към обява, която се появява по-рано тази година на уебсайта на елитната агенция за заетост English Nanny. Това е компания, която набира домашни помощници за богати хора от Русия, Казахстан, Китай и други страни.

В обявата се търси "учител по английски език на живо за две деца на 4 и 8 години в района на Санкт Петербург".

"Семейството живее в изолация", гласи обявата, която предлага месечна заплата от 7700 евро. В нея се добавя, че възпитателят ще "работи в изолация" и "няма да напуска територията на работодателя".

Според доклада на Център "Досие", служителите в къщата не желаят да дисциплинират децата или да им налагат ограничения, а момчетата растат с дълбоко чувство за собственост, заобиколени от частни джетове и яхти.

Преди инвазията на Москва в Украйна през 2022 г. те редовно прекарват времето си с Кабаева на борда на 82-метровата яхта Graceful на руския президент на стойност 119 млн. долара, съобщава Център "Досие".

"Ако от самото им раждане всички тичат около тях, изпълняват всяка тяхна прищявка и се държат с тях като с престолонаследници (...), тогава не е изненадващо те да приемат всичко около себе си за даденост", казва Рождественски.

Руският журналист Константин Егерт, който работи за "Дойче веле", казва, че синовете на Путин "живеят точно така, както са живели децата на руското императорско семейство, само че в едно по-затворено духовно и физическо пространство".

Те управляват Русия точно така, както е била управлявана в епохата на крепостничеството

"Очевидно е, че те мислят за себе си като за ново дворянство, нова аристокрация", казва Егерт. "Те управляват Русия точно така, както е била управлявана в епохата на крепостничеството".

Той подчертава, че животът на "новите благородници" във времето на масов обстрел в Украйна, е "чудовищният контраст на нашето време".

"Разбира се, това е и знак за моралния упадък на руския елит, и за безразличието на руското общество. Това говори много за моралната криза на Русия. Съдбата на тези две момчета е само част от огромния пейзаж на тази чудовищна криза, която се развива от години".

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/архив, By Kremlin.ru, CC BY 4.0/canva

Коментари

Още новини