Израелските служби за сигурност арестуваха израелски гражданин по подозрение в заговор за убийството на Нетаняху

Израелските служби за сигурност арестуваха израелски гражданин по подозрение в участие в заговор за убийство, който е бил подкрепен от Иран. Заговорът е бил насочен срещу високопоставени израелци, в това число и израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс и БТА.

Службите за сигурност съобщиха, че арестуваното лице е бизнесмен с връзки с Турция. Той е участвал в най-малко две срещи в Иран, на които е обсъждано възможното убийство на израелския премиер Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант или ръководителя на разузнавателната агенция Шин Бет.

Арестът е извършен миналия месец, съобщиха Шин Бет и израелската полиция в общо изявление.

Миналата седмица Шин Бет разкри заговор на ливанската групировка „Хизбула“ за убийство на бившия началник на генералния щаб на израелската армия и бивш министър на отбраната Моше Ялон.

Шин Бет съобщи, че скорошният арест показва усилията на Иран да вербува израелци за събиране на разузнавателна информация и за извършване на терористични мисии в Израел, включително чрез лица с криминално минало.

Според разузнавателната агенция заговорът датира от април месец миналата година, когато израелецът се е срещнал със заможен бизнесмен, назован като Ади, който живее в Иран.

Израелският гражданин е влязъл в Иран през Източна Турция, тъй като бизнесменът в Иран не е можел да напусне страната. Освен с Ади, израелецът се е срещнал и с лице от иранския сектор за сигурност.

Иранците са предложили на израелския гражданин да пренася пари или оръжие, да заснема оживени места или да заплашва други израелски граждани, които работят за Иран, но не извършват поисканите от Техеран мисии.

Той се е върнал в Израел, но през август месец същата година е заминал за Иран за втори път. Тогава иранските служители са поискали от него да извърши терористични атаки в полза на  Иран и предложили да бъде убит Нетаняху, Галант или ръководителя на Шин Бет Ронен Бар.

Израелецът е поискал заплащане от 1 млн. щатски долара, но иранските служители отказали. Въпреки това те заявили, че ще поддържат контакт, като му дали 5000 евро за участие в срещите с тях.

Заглалвно изображение: колаж на iskrata.bg/архив, By IDF Spokesperson's Unit, CC BY-SA 3.0

Коментари

Още новини