Новата Европейска комисия - значението на ресорите в нея за страните от Източна Европа. Къде сме ние?

С новия състав на Европейската комисия (ЕК) и разпределението на ресорите, България получи ресор, свързан със Стартъпи, изследвания и иновации, което предоставя възможност за развитието на сектори, които са от стратегическо значение за Европейския съюз (ЕС). Този ресор отразява европейските приоритети в областта на цифровизацията и зелената трансформация, като едновременно създава потенциал за България да изгради нов имидж, въпреки сериозните вътрешни предизвикателства.

Разпределението на ресори в новата Европейска комисия, източник: пресофис на ЕК, официална страница във Фейсбук

Политическа криза и корупция

През последните години България беше обхваната от политическа нестабилност, като страната премина през шест изборни цикъла в рамките на три години, а предстои седми през октомври. Липсата на стабилно правителство и корупция доведоха до санкции по Глобалния закон "Магнитски", насочени към ключови фигури от българската политическа и икономическа сцена като Деля Пеевски и Васил Божков. 

Санкциите подчертаха тежката зависимост на страната от олигарси и неефективната съдебна система, която често е обвинявана, че служи на политически и икономически интереси вместо на правосъдието. 

Европейската комисия, обаче, остана пасивна по отношение на вътрешнополитическите проблеми на България. Въпреки че Вашингтон предприе активни мерки срещу корупцията, ЕС показа колебание, като в голяма степен разчита на местни политически съюзници като Бойко Борисов и ГЕРБ, част от Европейската народна партия (ЕНП), от чиито редици е номинираната за български еврокомисар Екатерина Захариева. 

Ресорите на страните от бившия Източен блок

В рамките на Европейската комисия, страните от бившия Източен блок заемат важни позиции. Например, Есотиня получава външната политика, Румъния заместник-председателско място, Латвия - икономика, а Полша - финанси. Това отразява желанието на ЕС да държи тези страни ангажирани с европейските политики, въпреки напрежението, свързано с техните правни системи и политическите противоречия, какъвто е случаят с Унгария, които получават здравеопазването.

Къде сме ние? 

Ситуацията в България обаче е по-нестабилна. Въпреки че ресорът на иновациите би могъл да подпомогне българската икономика, липсата на напредък в борбата срещу корупцията и злоупотребата с европейски средства продължава да бъде пречка за дългосрочното развитие на страната. 

Ресорът на България в сферата на иновациите предоставя стратегическа възможност за страната да се възползва от европейските фондове и да развие ключови сектори като информационните технологии и научните изследвания. Въпреки това, успехът на този ресор зависи от способността на страната да се справи с вътрешните си проблеми и да покаже реални резултати в борбата срещу корупцията и подобряване на управлението.

Заглалвно изображение: колаж на iskrata.bg/архив, пресцентър на Министерство на външните работи

Коментари

Още новини